Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoGrangex-ovi planovi za oživljavanje rudnika Sidvaranger na severu Norveške

Grangex-ovi planovi za oživljavanje rudnika Sidvaranger na severu Norveške

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Tokom nedavne posete Kirkenesu, pograničnom gradu na severu Norveške, direktor Grangex-a Christer Lindkvist je naglasio ključnu ulogu rude čelika u pokretanju zelene tranzicije.

On je tokom obraćanja na konferenciji u Kirkenesu istakao retkost takvih rudnika u Evropi, osim onih u severnoj i centralnoj Švedskoj.

Švedska kompanija Grangex, imala je nameru da kupi rudnik Sidvaranger 2023. godine, koji se smatra trećim po veličini te vrste u Evropi. Početni planovi uključivali su ponovno otvaranje stoletnog rudnika i implementaciju ekološki i komercijalno održive proizvodnje rude čelika.

Supported by

Uprkos prvobitnom planu da se rudnik kupi za 33 miliona dolara i zaključi posao u drugoj polovini 2023. godine, to se nije ostvarilo. Međutim, Lindkvist je istakao da je potpisivanje ugovora neizbežno, a da bi proizvodnja potencijalno mogla da počne do 2027.

Iako je trenutno u vlasništvu američke investicione kompanije Orion Mine Finance, rudarski radovi na krajnjim severnim kopovima prestali su 2015. nakon bankrota australijske kompanije Northern Iron.

Smešteno samo nekoliko kilometara od ruske granice, rudarsko područje Sidvaranger povezano je sa prerađivačkim postrojenjem i morskom lukom u Kirkenesu 8 km dugačkom železničkom linijom.

Lindkvist je naglasio neophodnost ponovnog otvaranja rudnika, navodeći veliko interesovanje investitora za održive rudarske prakse. Međutim, potencijalni investitori su izrazili zabrinutost oko bezbednosti ulaganja u pogranično područje sa Rusijom.

Grangex se zalaže za veće učešće norveške države u projektu. Prema Lindkvistu, oživljavanje rudnika Sidvaranger ne samo da bi stvorilo nove mogućnosti za zapošljavanje, već bi i poboljšalo lokalnu bezbednost.

U toku su razgovori sa norveškim premijerom i drugim donosiocima odluka kako bi se istražili načini za pokretanje projekta i revitalizaciju ekonomije Kirkenesa, pozicionirajući ga kao ekonomskog pokretača u severnom regionu.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!