Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoGradonačelnik Brčko distrikta : Crveno svetlo za istraživanje litijuma u Bosni i...

Gradonačelnik Brčko distrikta : Crveno svetlo za istraživanje litijuma u Bosni i Hercegovini

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Istraživanja i eksploatacije litijuma na području Brčko distrikta u BiH neće biti, rekao je gradonačelnik Zijad Nišić.

Istraživanje i potencijalna eksploatacija litijuma su dugo bili glavni problem u susednoj Srbiji. U poslednje vreme ta tema dobija na značaju i u BiH. Projekat Jadar kompanije Rio Tinto u Srbiji prekinut je pre dve godine, ali samo formalno. Proteklih nedelja bilo je spekulacija da bi se moglo nastaviti sa tim.

U BiH, investitori su iskazali interesovanje za istraživanje na nekoliko lokacija, uključujući Ugljevik, Lopare i Zvornik, nedaleko od Jadra odmah preko granice.

Supported by

Gradonačelnik Zijad Nišić demantovao je tvrdnje u medijima da je Brčko distrikt pristao da dozvoli istraživanje litijuma, saopšteno je iz lokalne uprave. Pojavili su se nakon što su se on i glavni koordinator Vlade Distrikta Željko Antić sastali sa predstavnicima kanadske kompanije za istraživanje rudarstva EMX Royalty Corp. Ona ima podružnicu u Srbiji -Magma Resources.

Okrug nije odobrio nikakvo istraživanje ili rudarenje litijuma

Nišić je naglasio da Brčko distrikt nije odobrio nikakva istraživanja i eksploataciju litijuma niti bilo koje druge minerale.

On je rekao da su lokalne vlasti na sastanku odmah isključile takvu mogućnost i dodao da je razgovarano o drugim mineralima, pre svega uglju.

Prema rečima gradonačelnika, litijum je štetan po zdravlje i životnu sredinu. Lokalna vlast je kategorična da se istraživanje i eksploatacija litijuma ili drugih minerala neće vršiti u Brčko distriktu, dodao je on.

Litijum je štetan po zdravlje i životnu sredinu

Prema njegovim rečima, najveći proizvođači litijuma posluju u pustinji u Čileu, ali je dokazano da ta aktivnost zahteva ogromne vodne resurse, što dovodi do deficita vode za piće i zagađenja vodnih resursa.

Stoga je inicijativa za  istraživanje i eksploataciju litijuma apsolutno isključena zbog potencijalnog štetnog uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi, naglasio je on.

Nišić je rekao da je slično u Srbiji, gde je Rio Tinto bio primoran da prekine svoj projekat nakon protesta građana, kao i u Loparama i Bijeljini u BiH.

Brčko distrikt će, prema njegovim rečima, nastaviti da prati situaciju i donosi odluke u skladu sa najvišim standardima zaštite građana i životne sredine.

Izvor : Balkan Green Energy News

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!