Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoGeološka istraživanja - Temelj razvoja Republike Srpske

Geološka istraživanja – Temelj razvoja Republike Srpske

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Geološka i rudarska industrija često se opisuju kao jedne od najvažnijih grana ljudske djelatnosti još od nastanka prvih civilizacija. Njihova važnost u oblikovanju savremenog društva ne smije se podcijeniti, budući da su prirodni resursi koje pružaju osnova za sve aspekte modernog ljudskog života – od električne energije do mobilnih telefona i transportnih sredstava.

No, u eri modernih tehnologija, ovaj sektor postaje osnova i za jedan drugi aspekt savremenog života – društvene medije. Nažalost, na platformama društvenih medija (mreža) sve je više lažnih ekologa koji šire dezinformacije, narušavajući ugled stručnjaka, profesora, pa čak i ugled Republike Srpske. Ove dezinformacije svakako mogu negativno uticati na ekonomiju Republike Srpske i potencijalno štetiti zemlji koju su nečiji očevi predano gradili, polažući ogromne žrtve za njen nastanak i opstanak.

Dok se mnoge zemlje, uključujući Austriju, Nemačku i druge, oslanjaju na svoje prirodne resurse kako bi razvile svoje ekonomije, Republika Srpska je veoma dugo tolerisala i davala prostora lažnim ekolozima na društvenim mrežama. Međutim, postaje jasno da to nije održiva praksa, jer je za razvoj Republike Srpske potrebna izrazito pažljiva i stručno vođena upotreba prirodnih resursa i njihovih istraživanja, sa jasnim negativnim odnosom prema svima koji neosnovano kritikuju privrednu politiku Srpske, ko zna za čiji interes.

Supported by

Na sreću, lažne vijesti i senzacionalističke priče lažnih ekologa u posljednje vrijeme nailaze na prepreke I polako se povlače pred vrlo jakim agrumentima stručnjaka. Stoga je vrlo ohrabrujuće vidjeti vlasti I lokalne samouprave opština u Republici Srpskoj, koje u posljednje vrijeme sve više počinju da prepoznavaju važnost struke, kao i savjete Vlade u vezi sa upravljanjem prirodnim resursima.

Struka već dugo tvrdi da geološka istraživanja nikada nisu ugrozila životnu sredinu, već su samo doprinijela lokalnim zajednicama i državi, donoseći im ekonomsku korist i investicije.

Geološka istraživanja igraju ključnu ulogu u razvoju Republike Srpske, pružajući nam dragocjene informacije o sastavu zemljine kore i resursima koji se nalaze na njenoj teritoriji. Zato je Skupština Grada Prijedora, nakon mnogo nelogičnih protesta lažnih ekologa, donijela veoma važnu odluku, dajući saglasnost za detaljna geološka istraživanja na lokalitetu Bukova kosa. Ovo je samo jedna u nizu odluka lokalnih zajednica tokom posljednjih mjeseci. Gradovi I opštine poput Čajniča, Foče, Mrkonjić Grada, Doboja već su ranije dali saglasnost za identična istraživanja.

Ovakve i slične odluke, koje imaju za cilj razvoj Republike Srpske bez sumnje osnažuju državu I obezbjeđuju sigurniju budućnost za sve njene građane. Geološka istraživanja, kada se pažljivo sprovedu, bez sumnje doprinose prosperitetu lokalne zajednice i omogućavaju održiv ekonomski rast cijele države.

Ujedinjene opštine u gradovi u svojoj posvećenosti razvoju Republiku Srpsku će sigurno povesti naprijed prema svijetlijoj budućnosti u kojoj će prirodni resursi biti iskorišćeni na odgovoran način.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!