Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoEvropska komisija je dodala  sintetički grafit na listu kritičnih sirovina

Evropska komisija je dodala  sintetički grafit na listu kritičnih sirovina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Evropska komisija je uključila sintetički grafit i aluminijum na listu strateških i kritičnih sirovina navedenih u Zakonu o kritičnim sirovinama.

„Politički sporazum između Evropskog parlamenta i Saveta uključuje da će lista kritičnih i strateških sirovina sada postati deo zakona Evropske unije, a listi se dodaju aluminijum i sintetički grafit“, rekao je portparol EK.

„Ove sirovine su identifikovane ,s obzirom na njihov strateški značaj, za zeleni, digitalni, odbrambeni i svemirski sektor i njihov prognozirani porast potražnje će premašiti ponudu“, dodao je portparol.

Supported by

Evropsko udruženje za ugljenik i grafit (ECGA), koje predstavlja industriju ugljenika i grafita na kontinentu u Briselu, lobiralo je da se sintetički grafit pridruži prirodnom grafitu u CRMA.

„Aktivno se zalažemo za prepoznavanje značaja sintetičkog grafita. Gledajući unapred, posvećeni smo saradnji sa institucijama EU i zainteresovanim stranama u industriji kako bismo podsticali inovacije, održive prakse i razvoj evropske industrije grafita“, rekla je za Fastmarkets Corina Hebestreit, generalni sekretar ECGA.

Neki članovi, iako su pozdravili ovaj potez, pozvali su na dodatne korake za razvoj sektora.

„Evropa mora da zauzme jasniji stav, sličan regulatornoj zaštiti i podsticajima koji se nalaze u Severnoj Americi i određenim azijskim zemljama, da bi zaista obezbedila lokalnu proizvodnju sintetičkog grafita“, rekao je Burkhard Straube, izvršni direktor proizvođača anodnog materijala Vianode.

Grafit se koristi u baterijama električnih vozila (EV) i trenutno se uglavnom prerađuje u aktivni anodni materijal u Kini.

„Sve veći zahtevi industrije električnih vozila i baterija za održivim materijalima koji se brzo pune i dugog su dometa čine sintetički grafit nezamenljivim“, rekao je Straube. „Evropa treba da deluje odlučno kako bi podstakla lokalnu proizvodnju koja ispunjava ove stroge zahteve i podržava zelenu tranziciju.

EU je do sada zaostajala u svom odgovoru na dominaciju Kine na tržištu snabdevanja grafitom, ali će ovaj razvoj podržati sektor u Evropi, kaže analitičar istraživanja Fastmarkets Georgi Georgiev.

„Očekujemo da će potražnja za grafitom u Evropskoj uniji do 2030. godine premašiti 500.000 tona samo iz sektora baterija, a polovina ove potražnje će biti za sintetičkim grafitom. Stoga je uključivanje sintetičkog grafita u CRMA važan korak ka razvoju lokalizovanog lanca snabdevanja i smanjenju zavisnosti EU od uvoza ove kritične sirovine“, rekao je Georgiev.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!