Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoEvropa je , uprkos sankcijama, uvezla plemenite metale iz Rusije u vrednosti...

Evropa je , uprkos sankcijama, uvezla plemenite metale iz Rusije u vrednosti od 13 milijardi evra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Uprkos nizu sankcija protiv Moskve, trgovina kritičnim sirovinama je izuzeta. Analiza kompanije Investigate Europe otkriva da evropske kompanije nastavljaju da ulivaju milijarde u rudarske firme povezane sa Kremljom.

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, 27 zemalja EU usvojilo je 11 paketa sankcija, usmjerenih na sirovine, uključujući naftu, ugalj, čelik i drvo. Ali minerali koje EU smatra „kritičnim“ sirovinama – ukupno 34 – i dalje slobodno teku iz Rusije u Evropu u ogromnim količinama, obezbeđujući ključna sredstva državnim preduzećima i preduzećima u vlasništvu oligarha.

Dok su neki evropski saveznici ciljali na ruski rudarski sektor , kao Velika Britanija koja je nedavno zabranila ruski bakar, aluminijum i nikl – EU je nastavila sa uvozom. Erbas i druge evropske kompanije i dalje kupuju titanijum, nikl i drugu robu od firmi bliskih Kremlju više od godinu dana nakon invazije, otkriva Investigate Europe.

Supported by

Između marta 2022. i jula ove godine, Evropa je iz Rusije uvezla kritične sirovine u vrednosti od 13,7 milijardi evra, pokazuju podaci Evrostata i Zajedničkog istraživačkog centra EU. Evropski centar za politiku procenjuje da do 90 odsto nikla koji se koriste u Evropi dolazi od ruskih dobavljača.

“Zašto kritične sirovine nisu zabranjene? Zato što su kritične, zar ne. Budimo iskreni”, rekao je specijalni izaslanik EU za sankcije Dejvid O’Saliven na septembarskoj konferenciji.

Unija očajnički traži kritične sirovine kako bi postigla svoj cilj klimatske neutralnosti do 2050. Ove robe su ključne za elektroniku, solarne panele i električne automobile, ali i za tradicionalne industrije poput vazduhoplovstva i odbrane. Ipak, ponuda je često oskudna, dostupnost je neravnomerna , a potražnja velika.

„Rat u Ukrajini je jasno pokazao spremnost Rusije da naoružava snabdevanje ključnim resursima. Kao Evropljani, ne možemo to da tolerišemo“, kaže Henrike Han, nemački poslanik Zelenih koji radi na novom Zakonu o kritičnim sirovinama.

Ruske kritične sirovine i dalje slobodno ulaze u EU

Evropski uvoz ne samo da finansira rusku ratnu ekonomiju, već koristi i oligarsima i državnim kompanijama koje podržava Kremlj. Iako je EU ciljala na neke akcionare, ruska rudarska preduzeća nisu se suočila sa ograničenjima. SAD i Velika Britanija su direktno sankcionisale nekoliko firmi, dodatno izolujući EU u njenim dvostrukim standardima.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska strateška transformacija u upravljanju kritičnim sirovinama

Nedavni privremeni sporazum Saveta i Evropskog parlamenta o povećanju snabdevanja kritičnim sirovinama predloženim Zakonom o kritičnim sirovinama najavljuje ključni napredak u evropskoj strategiji sirovina. Čekajući formalno usvajanje, ovaj sporazum je svedočanstvo posvećenosti Evropske unije da transformiše svoju zavisnost od...

Vulcan pušta u rad fabriku za ekstrakciju litijuma u ​​Nemačkoj

Nastojanja Vulcan Energi Resources-a za „budućnost” evropskog lanca snabdevanja litijumom i industrije električnih vozila (EV) dostigla je prekretnicu otvaranjem fabrike za optimizaciju ekstrakcije litijuma vrednog 60 miliona AU u Landauu u Nemačkoj. Kompanija kaže da početak rada u fabrici označava...

Energetska tranzicija sa novim EITI standardom

Promene u globalnom energetskom pejzažu predstavljaju i prilike i izazove za zemlje koje se oslanjaju na ekstraktivni sektor. Za zemlje koje proizvode naftu, gas i ugalj, postoji neizvesnost u pogledu dugoročne održivosti projekata i potencijalnog pada državnih prihoda. Za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!