Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEU treba domaće snabdevanje kritičnim mineralima

EU treba domaće snabdevanje kritičnim mineralima

Supported byspot_img
Supported byspot_img


Potezi kao što su nedavna kineska ograničenja izvoza galijuma i
germanijuma, kritične komponente u poluprovodničkim čipovima, i visoka globalna potražnja, podstakli su EU da donese zakone kako bi učinila da region ima više samopouzdanja u rudarstvo, preradu i reciklažu takvih minerala. U pitanju je njih 34 zapravo. Zakon EU o kritičnim sirovinama donesen je ranije ove godine kako bi se osiguralo buduće snabdevanje za dalje preradu i proizvodnju kritičnih metala i minerala, jer uglavnom uvozi većinu elemenata iz trećih zemalja van EU.

Ne dozvolite da točkovi padnu

Evropsko rudarstvo je staro. Vekovima staro. Ipak, danas, njegovo domaće rudarstvo se uglavnom zasniva na ekstrakciji fosilnih goriva i tradicionalnom iskopavanju oskudnih količina zlata i srebra uvozeći većinu drugih minerala koji su sve traženiji kako se okrećemo ka tehnologijama sa neto nultom emisijom.
Prošli kolonijalizam većine evropskih sila gde su pljačkali prirodne resurse i vraćali ih kući, predugo se manifestovao u neophodnom uvozu niza sirovina iz mesta poput Kine, Afrike, Rusije i drugih.
Time se stvara zavisnost od trećih nacionalnih država izvan EU za kritičnim mineralima visoke potražnje.

Supported by

Možda zvuči bezobrazno ovo reći, ali ovaj nedostatak domaće kritične proizvodnje
minerala mogao bi značiti da Evropa bude ekonomski slomljena svojim prošlim
uspesima.
U suštini, ako EU ne želi da točkovi padnu sa njenog prestižnog sektora proizvodnje automobila od 156 milijardi američkih dolara (6,24% ukupnog izvoza EU) i ciljeva čiste energije, moraće da obezbedi stabilne zalihe ovih minerala u kompaniji, proizvođači originalne opreme é otvoriti radnju na drugom mestu.
Dobra vest je da oni zapravo rade nešto po tom pitanju.

EU kritični mandat minerala

Zakon o sirovinama postavlja ove standarde duž strateškog lanca vrednosti sirovina i za diversifikaciju snabdevanja EU za:

 • najmanje 10% godišnje potrošnje EU za ekstrakciju,
 • najmanje 40% godišnje potrošnje EU za preradu,
 • najmanje 15% godišnje potrošnje EU za reciklažu
 • i ne više od 65% godišnje potrošnje EU iz jedne treće zemlje.

Visoki ciljevi, kao što su trenutno, Kina snabdeva EU sa 80% svojih REE i uvozi visoke procente drugih strateških minerala koji se koriste u proizvodnji baterija, kao što su litijum, nikl, bakar i kobalt.
U martu 2023. Evropska unija je takođe predložila Zakon o neto nulti industriji, koji ima za cilj da zadovolji 40% njenih potreba za strateškim nula tehnologijama koristeći domaće proizvodne kapacitete do 2030. godine.
Ove tehnologije eksplicitno uključuju baterije i skladištenje, a za baterije, cilj je da skoro 90% godišnje potražnje za baterijama u Evropskoj uniji zadovolje proizvođači baterija iz EU, sa kombinovanim proizvodnim kapacitetom od najmanje 550 GVh 2030. godine, u skladu sa ciljevima Evropskog saveza za baterije.
„Potreba EU za baznim metalima, materijalima za baterije, retkim zemljanim
elementima i još mnogo toga će se eksponencijalno povećati kako se EU oslobodi
fosilnih goriva i okreće čistim energetskim sistemima koji zahtevaju više minerala“, navodi Evropski savet.
„Zelena tranzicija EU zahtevaće povećanje lokalne proizvodnje baterija, solarnih panela, trajnih magneta i druge čiste tehnologije. Biće potreban obilan pristup nizu sirovina da bi se odgovorilo na odgovarajuću potražnju.”

Dakle, Evropa je gladna rudarenja. I na sreću za EU, postoji gomila istraživača sa liste ASKS-a i programera rudnika koji žele da se uključe u svoj domaće lanac snabdevanja.

Pa ko je tamo?

U Austriji, Battery Age Minerals (ASKS:BM8) poseduje projekat Bleiberg, nekada veliki proizvođač cinka i olova, i u jednom trenutku je bio među najvećim primarnim proizvođačima germanijuma na svetu.
Istraživači su sada dodali germanijum na svoju listu zadataka u Blajbergu, gde je
mineralizacija galijuma takođe pronađena kroz istorijske radove na projektu, nedavno najavljujući proširenje svojih stanova.
„Zadovoljstvo nam je što smo obezbedili dodatno zemljište pored našeg postojećeg projekta Bleiberg cink-olovo-germanijum“, rekao je prošlog meseca Gerard O’Donovan, doktor medicine BM8.
Takođe u Austriji, evropski litijum koji podržava Toni Sage, koncentriše se na svoj
projekat litijuma tvrdog kamena u Wolfsburgu, nedavno prodavši svoju neosnovnu australijsku nekretninu oko ležišta gvozdene rude planine Anketell u Pilbari, držeći ga pod laserskim okom na baterije za evropsko tržište.
Wolfsbergov trenutni MRE iznosi 12,88Mt pri 1% Li2O, a njegov DFS je istakao
ekonomsku održivost projekta, posebno zato što ima ugovor o otkupu sa BMW-om, 125 miliona dolara za pretplatu na akcije i ugovor sa Obeikan Investment Grupom koju podržava Saudijska Arabija.
EUR je finansirano od oko 65% i razmatra se finalizacija paketa finansiranja za
infrastrukturu, početak izgradnje i bušenje proširenja resursa na prospektu Zone 2 koji trenutno nije uključen u MRE.
Istraživanje bakra i zlata u švedskom istorijskom rudniku Falun starom 1.000 godina je Alicanto Minerals, koji je nedavno dobio obavezu da prikupi 3 miliona dolara za početak bušenja na projektu.
Identifikovano je više ciljeva visokog prioriteta, koji se sastoje od bakar-zlata i cink- bakar-olovo, posebno duž 3,5 km mineralizacije gde je prošle godine vršeno ograničeno bušenje.
Alicanto je takođe sprovodio postupno bušenje na svom projektu Sala srebro-cink, takođe u Švedskoj, koja ima trenutni resurs od 9,7Mt, sa nedavnim ponovnim ispitivanjem istorijskih jezgara koje je pokazalo 1,1m pri 1,326g/t srebra, 0,8% cink i 6,6% olova, kao i 3,9m sa 737g/t srebra, 1,2% cinka i 11,8% olova u blizini istorijskog rudnika Bronas.

Čini se da Švedska ponovo postaje žarište za rudarstvo za ASKS juniore koji žele da podstaknu evropski podsticaj zelene tehnologije.
Cink iz Irske je fokusiran na mineralizaciji cinka u svom projektu Rathdowney gde
kontroliše 75 licenci za istraživanje na 2.500 km2 sa trendom koji ide za neverovatnih 130 km.
Ranije iskopavan za cink i olovo, ZMI traži dalja istraživanja na osnovu MRE 2020. od 11,3Mt pri 9% Zn+Pb (7,8% Zn i 1,2% Pb) uz graničnu vrednost od 5% Zn ekvivalenta.
ZMI smatra da kontroliše „verovatno jedan od najperspektivnijih zemljišnih paketa za visokokvalitetne, velike tonaže, Zn/Pb nalazišta u svetu“.
Uzorci se aktivno uzimaju u trendu Rathdowney i istraživač procenjuje geohemijske analize.
Sada ide na Balkan, a istraživač plemenitih metala Adriatic Metals je u suzama nakon što je prošlog meseca objavio povećanje od 93% naznačene i pretpostavljene MRE svog ležišta Rupice, deo njegovog projekta srebra u Varešu u Bosni i Hercegovini.
Sada iznosi impresivnih 21,1Mt pri 156g/t Ag, 1,2g/t Au, 4,3% Zn, 2,8% Pb, 0,4% Cu, 27% BaSO4 (prijavljeno iznad granične vrednosti od 50 g/t AgEk) za sadržano 105 Moz Ag, 789 koz Au, 913kt Zn, 581kt Pb, 88kt Cu i 39kt Sb.
Kratkoročni proizvođač kaže da je izgradnja završena 84% (od 30. juna ove godine) i da se prvi koncentrat očekuje u novembru.
Na osnovu rezultata, Adriatic sada prikuplja 30 miliona američkih dolara kako bi završio izgradnju i dokazao postojanje više resursa.
„Nakon veoma uspešne istraživačke kampanje i nedavno najavljenog MRE u Rupicama i Rupicama Severozapad, sa zadovoljstvom najavljujemo ulaganje u kapital od 30 miliona američkih dolara za finansiranje proširenog i ubrzanog programa istraživanja u 2023. i 2024.“, kaže ADT MD Paul Cronin.
„Rupice i Rupice Severo zapad ostaju otvorene i postoje brojni regionalni ciljevi kao što su Droskovac, SP1 i SP2 koji imaju dobre izglede.
„Verujemo da će ovaj istraživački program dati upečatljive rezultate agresivnijim
testiranjem prioritetnih ciljeva u našem novonastajućem polimetalnom okrugu visokog kvaliteta.”
Konačno ostajući u Bosni i Hercegovini, Likos Metals -LIK pravi korake ka odobrenjima za istraživanje za svoje visoko perspektivne stambene zgrade od bakra i zlata na projektu Sinjakovo nakon što je sputan birokratijom.
„Vlada Republike Srpske je nakon skoro dve godine intenzivnih pregovora zauzela
odlučan stav da zaštiti strane investicije u geološka istraživanja“, kaže generalni direktor LIK-a Miloš Bošnjaković.

„Ovo predstavlja značajan iskorak ne samo za našu kompaniju već i za privredu Republike Srpske, ali i lokalne opštine u kojima smo aktivno angažovani od listinga inameravamo da sprovodimo buduće istražne aktivnosti.

  Supported byspot_img
  Supported byspot_img
  Supported byspot_img

  Najnovije vesti

  Povezani članci

  Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

  Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

  Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

  Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...

  Dinamika ponude i potražnje utiče na rast cene bakra

  Trenutna cena bakra iznosi 4,3 dolara po funti, dostigavši tako u aprilu najviši nivo u poslednjih 15 meseci. Ovaj porast izaziva zabrinutost zbog smanjene ponude i velike potražnje, što ovom metalu daje status indikatora ukupnog ekonomskog zdravlja. Smanjena proizvodnja kineskih...
  error: Content is protected !!