Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoEU se obratila lokalnim proizvođačima kritičnih metala nakon što je Kina uvela...

EU se obratila lokalnim proizvođačima kritičnih metala nakon što je Kina uvela ograničenja

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Evropska unija bi da podstakne evropske proizvođače aluminijuma i cinka da proizvode ključne metale galijum i germanijum kao nusproizvode u svojim topionicama, dok traži alternative nakon što je Kina uvela ograničenja izvoza.
Kina je izazvala šokove kroz lanac snabdevanja i tržišta čipova nakon što je objavila kontrolu izvoza dva metala, galijum i germanijum. Ovi kritični metali se koriste u proizvodnji mikročipova. Bivši zamenik ministra trgovine Wei Jianguo rekao je za China Daily da je ograničenje izvoza galijuma i germanijuma “samo početak” u eskalirajućem tehnološkom ratu sa Sjedinjenim Državama.
Kina je činila masivnih 98% svetske proizvodnje galijuma u ​​2022. i kontrolisala je 68% globalne proizvodnje u rafineriji germanijuma, prema Geološkom zavodu SAD (USGS).
Metali, koji se ne nalaze u prirodi, nusproizvodi su rafinerija drugih metala. Galijum je nusproizvod prerade ruda boksita i cinka, dok je germanijum nusproizvod proizvodnje cinka.
Kineska ograničenja uhvatila su Evropu usred tehnološkog rata, a EU sada hitno pita lokalne proizvođače da li mogu da proizvode galijum i germanijum, izvestio je u petak Financual Times.
Međutim, energetska kriza prošle godine i industrijski pad doveli su do toga da topionice aluminijuma i cinka obustave rad, što bi Evropi otežalo lokalnu proizvodnju galijuma i germanijuma.
EU se obratila grčkom proizvođaču aluminijuma Mytilineos Energy & Metals da razmotri proizvodnju galijuma kao nusproizvoda u svojoj rafineriji boksita, prenosi FT.
„Kada ne možete konkurentno da proizvodite svoju glavnu robu jer su uslovi tako
apsurdno problematični, možda bi bilo idiotski ulagati u nusproizvod koji je galijum“, rekao je za FT Nik Keramidas, izvršni direktor za evropske poslove u grčkoj kompaniji.
Ranije ove nedelje, Evropski parlament je usvojio zakon za jačanje industrije čipova u EU, ali bi to bilo dugoročno rešenje za trenutni problem.
Evropa treba da podrži i prepozna vitalnu ulogu aluminijuma u ​​mnogim kritičnim
industrijskim sektorima, saopštila je asocijacija Evropski aluminijum, komentarišući kineska ograničenja izvoza.
„Uz odgovarajuće okvirne uslove i strateške investicije, postoji potencijal za evropske rafinerije glinice da obnove proizvodnju galijuma i smanje naše oslanjanje na kineski uvoz ovog sve vitalnijeg metala“, rekao je Europian aluminium u četvrtak.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Jačanje lanca snabdevanja za evropsku industriju baterija

Savet EU i Parlament su 13. novembra postigli dogovor o predloženoj uredbi kojom se uspostavlja okvir za obezbeđivanje sigurnog i održivog snabdevanja kritičnim sirovinama, takozvani Zakon o kritičnim sirovinama. Predlog Zakona o kritičnim sirovinama predstavljen je u martu ove...

Evropska komisija je dodala  sintetički grafit na listu kritičnih sirovina

Evropska komisija je uključila sintetički grafit i aluminijum na listu strateških i kritičnih sirovina navedenih u Zakonu o kritičnim sirovinama. „Politički sporazum između Evropskog parlamenta i Saveta uključuje da će lista kritičnih i strateških sirovina sada postati deo zakona Evropske...

Euro Sun Mining podržava EU Zakon o kritičnim sirovinama

Euro Sun Mining Inc pozdravio je najavu da su Evropski parlament i Savet postigli sporazum o Zakonu o kritičnim sirovinama, posebno da taj zakon prepoznaje bakar kao stratešku i kritičnu sirovinu. Ovaj akt ima za cilj da poveća domaće kapacitete...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!