Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEU se obratila lokalnim proizvođačima kritičnih metala nakon što je Kina uvela...

EU se obratila lokalnim proizvođačima kritičnih metala nakon što je Kina uvela ograničenja

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Evropska unija bi da podstakne evropske proizvođače aluminijuma i cinka da proizvode ključne metale galijum i germanijum kao nusproizvode u svojim topionicama, dok traži alternative nakon što je Kina uvela ograničenja izvoza.
Kina je izazvala šokove kroz lanac snabdevanja i tržišta čipova nakon što je objavila kontrolu izvoza dva metala, galijum i germanijum. Ovi kritični metali se koriste u proizvodnji mikročipova. Bivši zamenik ministra trgovine Wei Jianguo rekao je za China Daily da je ograničenje izvoza galijuma i germanijuma “samo početak” u eskalirajućem tehnološkom ratu sa Sjedinjenim Državama.
Kina je činila masivnih 98% svetske proizvodnje galijuma u ​​2022. i kontrolisala je 68% globalne proizvodnje u rafineriji germanijuma, prema Geološkom zavodu SAD (USGS).
Metali, koji se ne nalaze u prirodi, nusproizvodi su rafinerija drugih metala. Galijum je nusproizvod prerade ruda boksita i cinka, dok je germanijum nusproizvod proizvodnje cinka.
Kineska ograničenja uhvatila su Evropu usred tehnološkog rata, a EU sada hitno pita lokalne proizvođače da li mogu da proizvode galijum i germanijum, izvestio je u petak Financual Times.
Međutim, energetska kriza prošle godine i industrijski pad doveli su do toga da topionice aluminijuma i cinka obustave rad, što bi Evropi otežalo lokalnu proizvodnju galijuma i germanijuma.
EU se obratila grčkom proizvođaču aluminijuma Mytilineos Energy & Metals da razmotri proizvodnju galijuma kao nusproizvoda u svojoj rafineriji boksita, prenosi FT.
„Kada ne možete konkurentno da proizvodite svoju glavnu robu jer su uslovi tako
apsurdno problematični, možda bi bilo idiotski ulagati u nusproizvod koji je galijum“, rekao je za FT Nik Keramidas, izvršni direktor za evropske poslove u grčkoj kompaniji.
Ranije ove nedelje, Evropski parlament je usvojio zakon za jačanje industrije čipova u EU, ali bi to bilo dugoročno rešenje za trenutni problem.
Evropa treba da podrži i prepozna vitalnu ulogu aluminijuma u ​​mnogim kritičnim
industrijskim sektorima, saopštila je asocijacija Evropski aluminijum, komentarišući kineska ograničenja izvoza.
„Uz odgovarajuće okvirne uslove i strateške investicije, postoji potencijal za evropske rafinerije glinice da obnove proizvodnju galijuma i smanje naše oslanjanje na kineski uvoz ovog sve vitalnijeg metala“, rekao je Europian aluminium u četvrtak.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Irski fond za strateške investicije izdvaja 30 miliona evra za odgovorne rudarske poduhvate

Irski fond za strateške investicije (ISIF)  investiraće 30 miliona evra u Irski fond za minerale, sredstva su namenjena održivim rudarskim projektima u zemlji. Predvođen kompanijom Lionhead Resources, fond će dati prioritet ekološki svesnim investicijama, posebno onima koje su usredsređene...

Istraživanje Rockfire-a daje obećavajuće rezultate u ležištu Molaoi u Grčkoj

Bušenja na ležištu Molaoi u Grčkoj, koje sprovodi australijska kompanija "Rockfire", dale su pozitivne rezultate. Kompanija koja je fokusirana na istraživanje osnovnih metala, zlata i kritičnih minerala, započela je bušenje na lokaciji Molaoi krajem 2023. sa ciljem da potvrdi...

Otkriće nalazišta germanijuma i galijuma u ​​Grčkoj predstavlja ekonomsku priliku

Istraživačka kompanija Rockfire Resources dospela je u žižu javnosti prošlog leta nakon vesti o nalazištima metala germanijuma i galijuma u regionu Peloponeza u Grčkoj. Bušenje koje je sprovela ova kompanija otkrilo je visokokvalitetni germanijum i povišeni galijum, što je...
error: Content is protected !!