Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoEtički izvori kritičnih sirovina-ključni aspekt održivosti

Etički izvori kritičnih sirovina-ključni aspekt održivosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Sedmicu sirovina EU 2023., radionica o odgovornom izvoru i sledljivosti kritičnih sirovina (CRM) organizovana je od strane Međunarodne opservatorije za sirovine, Inicijativa za forenzičku geologiju pri IUGS-u i Evropske federacije geologa .

Vođena energetskom tranzicijom i globalnom bezbednošću, buduća potražnja za kritičnim geološkim sirovinama će se značajno povećati u bliskoj budućnosti, a njihova specifična kritičnost će biti vođena oskudicom i političkim, ekonomskim, tehnološkim i prirodnim faktorima. Oružani sukobi, kriminalne aktivnosti, formiranje saveza, klimatske promene, građanski nemiri, pitanja rada, društveno prihvatanje rudarstva i potražnja na tržištu biće snage koje donosiocima odluka treba da se pozabave kritičnošću ovih materijala.

Radionica je bila fokusirana na ceo lanac vrednosti minerala potrebnih Evropi da napravi energetsku tranziciju. Privukao je renomirane govornike iz industrije, civilnog društva, agencija i organa za sprovođenje zakona, koji su se bavili kritičnim aspektima duž čitavih lanaca vrednosti resursa. Govornici dr Fabiana Di Lorenzo, g. Nathan Villiams, dr Jean-Claude Guillaneau, dr Laurance Donnelli, dr Christopher Keane, dr Mieke Thierens i dr Ludivine Vouters razgovarali su o ulozi investitora i industrije u odgovornom pronalaženju izvora, izazovima sa kojima se suočavaju i rešenjima za efikasna sledivost ekstrahiranih minerala savremenom tehnologijom i metodama borbe protiv kriminala u cilju postizanja ravnoteže između kritičnosti i odgovornosti u lancima vrednosti minerala. Događaj je izazvao dinamičnu i živu diskusiju među učesnicima u završnom delu događaja.

Supported by

Učesnici su se složili da je odgovoran izvor jedini održivi put za fer i održivo snabdevanje mineralnim sirovinama za Evropu kako bi se postigla tranzicija zelene energije. U tom cilju, moraju se uložiti puni napori da se postigne transparentna, sledljiva i etički zasnovana praksa duž čitavih lanaca vrednosti minerala, od prvih koraka projekta istraživanja do finalnih proizvoda, kao što su pametni telefoni, vetroturbine ili električna vozila.

Ovim događajem, koorganizatori – Međunarodna opservatorija za sirovine, Inicijativa za forenzičku geologiju pri IUGS-u i Evropska federacija geologa imaju za cilj da započnu široku redovnu diskusiju o resursima zelene tranzicije koja će se temeljno pozabaviti izazovima etičkih, odgovornih , pravedno i održivo snabdevanje CRM-om na više nivoa iu širim društvenim oblastima. Organizatori su se složili da na budućim međunarodnim događajima iskoriste mogućnosti za nastavak diskusije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!