Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoEkolozi i lokalno stanovništvo protiv otvaranja rudnika litijuma Barroso u Portugaliji

Ekolozi i lokalno stanovništvo protiv otvaranja rudnika litijuma Barroso u Portugaliji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Planirani su otvoreni rudnici u severnom regionu Portugalije, što zabrinjava lokalno stanovništvo.

Paulo Pires je išao uzbrdo sa svojim stadom ovaca u avgustu, dok je mlaz vode šikljao niz drevni kanal za navodnjavanje koji su lokalne zajednice održavale generacijama.

„Ovde ima mnogo bogatstva“, rekao je Pires, sada se odmarajući u senci hrasta pored tekuće vode.

Supported by

Vekovima se vodama, pašnjacima i šumama Covas do Barroso-a upravljalo kolektivno kako bi se poljoprivreda, stočarstvo i šumarstvo integrisali na održiv način.

Ali Pires je zabrinut.

Savannah Resources, kompanija sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, ima za cilj da razvije najveći otvoreni rudnik litijuma u ​​zapadnoj Evropi u Barozu, koji se graniči sa Nacionalnim parkom Peneda-Geres u severoistočnom Portugalu.

„Kada sam bio dete, dolazio sam ovde sa prijateljima i kupali smo se u proleće“, rekao je Pires, pokazujući na prostor prepun plastičnih cevi i miniranih stena, ostataka istraživanja litijuma obavljenog 2017. u selu na zajedničkoj zemlji.

Rudnik litijuma mogao bi da ugrozi pašnjake i planine od kojih zavisi život Piresa. To bi takođe moglo da naškodi njegovom domu u selu Romainho nekoliko stotina metara udaljenom od predloženog rudarskog mesta.

„Plašimo se buke, prašine, zagađenja vode. Gde da odvedem svoje ovce?” rekao je.

U maju, Savannah Resources je dobio preliminarno odobrenje od portugalskih vlasti za razvoj otvorenog rudnika litijuma na oko 840 hektara (2.076 hektara), od čega je tri četvrtine zemljište u vlasništvu zajednice.

Litijum za Evropu

Veruje se da planinski region Barozo sadrži neke od najznačajnijih evropskih resursa litijuma, ključnu komponentu u baterijama za napajanje električnih automobila i skladištenje obnovljive energije.

Očekuje se da će projekat Savannah Resources proizvesti dovoljno litijuma za oko pola miliona baterija električnih automobila svake godine.

Pod zastavom „zelene tranzicije“, trka za litijum se ubrzala širom sveta.

Evropska komisija je procenila da će potražnja za litijumom porasti 60 puta do 2050. godine. Maroš Šefčović, potpredsednik Komisije, rekao je da se klimatski ciljevi ne mogu postići bez kritičnih materijala kao što je litijum.

Da bi se sprečilo da Evropska unija bude zavisna od spoljnih zemalja, Zakon EU o ključnim sirovinama ima za cilj da olakša rudarske aktivnosti i postavi cilj da najmanje 10 procenata evropskih sirovina dolazi iz lokalnih zaliha.

Uticaj na životnu sredinu

Dok je centralna vlada Portugala branila projekat kao važnu prednost, lokalne vlasti su manje oduševljene planovima da se miniraju Barozova brda i iskopaju ogromne jame u regionu poznatom po svom poljoprivrednom nasleđu.

„Naši preci su nam ostavili veoma bogato nasleđe“, rekao je Fernando Keiroga, gradonačelnik opštine Botikas, koja uključuje Kovas do Barozu. „Hoću li svojoj deci ostaviti opustošenu zemlju?“

Glasni protivnik rudarskog projekta, Kueiroga je obećao da će koristiti sva sredstva da ga zaustavi, uključujući pravne izazove za zaustavljanje operacija.

Savannah Resources je obećao da će pratiti „najbolje standarde kvaliteta“ i poštovati sve propise. Meštani žale na ono što nazivaju odsustvom transparentnosti i kažu da nisu konsultovani o planovima za rudarstvo.

Za Nuno Fornera, iz ekološkog udruženja ZERO, nedostatak poverenja javnosti u rudarske kompanije je razumljiv s obzirom na dugu istoriju uništavanja životne sredine u industriji i nedostatak odgovornosti.

Izvor : AL Jazeera

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!