Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoEkološka udruženja se protive otvaranju rudnika litijuma kod Loznice

Ekološka udruženja se protive otvaranju rudnika litijuma kod Loznice

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Predstavnici ekoloških udruženja lozničkog kraja „Čuvajmo Jadar i Rađevinu” i „Ne damo Jadar” izjavili su danas da neće dozvoliti vladi i kompaniji Rio Tinto da otvore rudnik litijuma kod Loznice. Naglasili su da Evropa može da eksploatiše ovaj mineral na svojoj teritoriji.

“Vlasti i institucije Srbije izgubile su poverenje i ne mogu da ga povrate, bez obzira na eventualne dodatne argumente o prednostima eksploatacije ovog ‘kritičnog’ metala u okolini Loznice”, rekli su predstavnici ovih udruženja, odgovarajući na saopštenje bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Gorana Svilanovića za Demostat da je srpski litijum među prve tri važne teme u odnosima Zapadnog Balkana i EU.

Marija Alimpić iz Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu” naglasila je da ni lokalno stanovništvo ni građani Srbije ne žele rudnike litijuma na svojoj teritoriji.

Supported by

“Ovde, na teritoriji opštine Loznica, neće biti rudnika litijuma. Nastavljamo borbu protiv kompanije Rio Tinto koja je planirala da otvori taj rudnik u našem regionu. Podneli smo prekršajnu prijavu jer se Rio Tinto reklamira u lokalnim medijima, iako je taj projekat otkazan. Sudski postupak je u toku, a mediji su prestali da reklamiraju tu kompaniju“, rekla je Alimpić.

Vlada Srbije ukinula je Prostorni plan posebne namene na području Loznice za projekat eksploatacije i prerade minerala jadarita u januaru 2022. godine. Takodje je ukinuta i odluka o formiranju Radne grupe za realizaciju projekta kompanije Rio Tinto, čime se faktički poništavaju pojedinačni akti u vezi sa otvaranjem rudnika litijuma.

Alimpić je napomenula da je netačno da je Rio Tinto podneo šest tužbi protiv srpske države. „Rio Tinto je uložio žalbu na oduzimanje nekoliko dozvola koje je dobio od srpskih vlasti za otvaranje rudnika, a pravni proces je u toku, a dve žalbe su odbačene u junu prošle godine“, rekla je Alimpić.

Prema rečima Zlatka Kokanovića, predstavnika udruženja „Ne damo Jadar“, Vlada Srbije je izgubila poverenje građana kada je Rio Tinto pokušao da otvori rudnik litijuma i ne može da ga povrati ni po koju cenu.

„ Pravosuđe radi u interesu investitora koji raznim donacijama utiču na donošenje zakona u svoju korist“, rekao je Kokanović.

On je napomenuo i da bi otvaranje rudnika prouzrokovalo ogromnu štetu po životnu sredinu, što je uočeno odmah na početku istraživanja rudnika, jer su materije koje su iscurile iz bušotina uništile svu vegetaciju u okolini.

“Gde god je Rio Tinto otvorio rudnik, ostavio je pustoš. Ako Evropi treba litijum i želi da bude nezavisna od Rusije i Kine, neka ga kopa u Nemačkoj, gde ga ima više nego u Srbiji ili neka ga traži u Finskoj, Francuskoj, Austriji“, rekao je Kokanović.

Izvor : miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!