Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoDundee Precious Metals pokreće projekat zlata Čoka Rakita u Srbiji

Dundee Precious Metals pokreće projekat zlata Čoka Rakita u Srbiji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Dundee Precious Metals je predstavio preliminarnu ekonomsku procenu (PEA) za rudnik zlata Čoka Rakita u Srbiji. Uprkos početnoj investiciji od 381 milion američkih dolara, sadašnja neto vrednost nakon oporezivanja (NPV) je 588 miliona dolara, po osnovnoj ceni zlata od 1.700 dolara po unci. Predviđa se da će rudnik proizvoditi 129.000 unci zlata godišnje u periodu od 10 godina.

Dandi ima za cilj da ubrza razvoj, ciljajući na prethodnu studiju izvodljivosti do prvog kvartala sledeće godine, izgradnja će početi sredinom 2026., a proizvodnja dve godine nakon toga. Izvršni direktor kompanije, David Rae, izrazio je uverenje u ekonomsku održivost projekta i potencijal za jačanje njihovog portfelja.

Svojim projektom zlato-bakar Čoka Rakita, Dandi proširuje svoje prisustvo u Srbiji, koristeći svoje iskustvo u regionu od 2004. godine. Strateški značaj projekta naglašava Dandijeva prognozirana proizvodnja zlata od 240.000 unci u naredne tri godine. Pored toga, kompanija očekuje da će troškovi održavanja zlata ostati ispod 1.000 USD po unci tokom ovog perioda.

Supported by

Ležište Čoka Rakita, koje se nalazi 160 km jugoistočno od Beograda, nudi pogodan pristup infrastrukturi i tehničkoj podršci, koristeći rudarsko nasleđe regiona i stručnost Dandija u podzemnom rudarstvu.

Istraživački napori kompanije Dandi se protežu izvan Čoka Rakite, sa aktivnostima bušenja koje otkrivaju potencijal mineralizacije bakra i zlata visokog kvaliteta u susednim oblastima.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!