Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoDinamika potražnje za mineralima u tranziciji prema čistoj energiji

Dinamika potražnje za mineralima u tranziciji prema čistoj energiji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Pomeranje ka tehnologijama čiste energije, od vetroturbina do električnih vozila, pokreće potražnju za raznim mineralima i metalima.

Procena potražnje za mineralima uključuje procenu faktora kao što su trendovi primene, varijacije pod-tehnologije, intenzitet minerala i potencijalna poboljšanja. Projekcije otkrivaju da stroga klimatska politika i tehnološki napredak u velikoj meri utiču na potražnju za mineralima. Prema STEPS-u, predviđa se da će se potražnja za mineralima iz čistih energetskih tehnologija udvostručiti do 2040.

Električna vozila (EV) i skladištenje baterija pojavljuju se kao primarni pokretači rasta potražnje za mineralima. Posebno dominiraju minerali poput grafita, bakra i nikla, a litijum doživljava najbržu stopu rasta. Prelazak na nižu hemiju kobalta ublažava rast potražnje za kobaltom, koji je u velikoj meri zamenjen niklom.

Supported by

Električne mreže takođe igraju značajnu ulogu, čineći 70% trenutne potražnje za mineralima iz čistih energetskih tehnologija. Međutim, njihov udeo se smanjuje kako su tehnologije poput električnih vozila i skladišta u ekspanziji.

Potražnja za mineralima u oblasti proizvodnje energije sa niskim sadržajem ugljenika doživljava snažan rast, posebno u oblasti energije vetra i solarnih fotonaponskih (PV) tehnologija.

Vodonik se pojavljuje kao značajan faktor, sa njegovom sve većom upotrebom u skladu sa SDS-om, što podstiče potražnju za mineralima poput nikla i cirkonijuma u ​​elektrolizerima i električnim vozilima sa gorivnim ćelijama.

Značajno raste potražnja za elementima retkih zemalja (REE), prvenstveno podstaknuta EV motorima i vetroturbinama, naglašavajući ključnu ulogu tehnologija čiste energije u preoblikovanju dinamike potražnje za mineralima.

Međutim, projekcije su podložne neizvesnosti, zavise od različitih nivoa klimatskih ambicija i tehnoloških putanja. Različiti scenariji bi mogli da dovedu do različitih ishoda potražnje, naglašavajući potrebu za snažnim političkim signalima i inovativnim merama za održivo kretanje kroz ovaj razvojni pejzaž.

Kako tehnologije čiste energije nastavljaju da rastu, one su spremne da postanu dominantna sila koja oblikuje potražnju za mineralima, što zahteva proaktivne mere kako bi se osigurao pouzdan i održiv lanac snabdevanja mineralima.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...
error: Content is protected !!