Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoDa li rastuća cena bakra ukazuje na novi superciklus robe?

Da li rastuća cena bakra ukazuje na novi superciklus robe?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Tokom poslednje dve godine cene bakra stagniraju i iznose oko 8.500 dolara po toni. Međutim, 30. aprila metal je dostigao dvogodišnji maksimum od 10.110 dolara na Londonskoj berzi metala (LME).

Trenutna realnost je u suprotnosti sa porastom cena bakra, pošto globalni rast slabi, što sugeriše da bi cene trebalo da budu pod pritiskom zbog pada tražnje. Pa zašto je ovaj put drugačije? Zašto neki stručnjaci ukazuju na početak novog superciklusa robe, predvođenog bakrom?

Robni superciklus je produženi period rasta cena robe u različitim sektorima, vođen održivim rastom tražnje, ograničenjima ponude i širim ekonomskim faktorima.

Supported by

Poslednji superciklus robe, koji je uticao na rudu gvožđa, poljoprivredne proizvode i minerale, desio se od ranih 2000-ih do otprilike 2014/2015, vođen brzom industrijalizacijom u ekonomijama u razvoju poput Kine.

Trenutno su investitori zaintersovani za bakar zbog njegove ključne uloge u prelasku sa fosilnih goriva na sisteme obnovljive energije. Joachim Berlebach, izvršni direktor Earth Resource Investments, ističe značaj bakra za elektrifikaciju zbog njegove električne provodljivosti.

Majkl Vidmer, robni strateg u Bank of America, pripisuje rast cena globalnim naporima ka dekarbonizaciji, pošto se bakar koristi u različitim industrijama i služi kao ekonomski indikator.

I Berlebah i Vidmer pripisuju porast cena bakra rastućoj potražnji usled stagniranja ili smanjenja zaliha od poslednjeg superciklusa. Berlebah primećuje nedostatak investicija u nove rudnike, što dovodi do nedovoljne proizvodnje bakra.

Vidmer procenjuje da su godišnja ulaganja od najmanje 127 milijardi dolara potrebna da bi se zadovoljila procenjena potražnja za bakrom do 2050. godine, ali je prošlogodišnja investicija bila samo 104 milijarde dolara. Štaviše, otpor izgradnji novih rudnika zbog zabrinutosti za životnu sredinu utiče na smanjeno snabdevanje.

Berlebah naglašava dugotrajan proces od istraživanja do proizvodnje, pri čemu je novim rudnicima potrebno i do 15 godina da postanu operativni.

Uprkos postojećim nalazištima bakra u Nemačkoj, domaća proizvodnja se smatra neproduktivnom. Zemlja se oslanja na depozite u Južnoj Americi i Kongu.

Vidmer predviđa da će cene bakra dugoročno ostati povišene, možda čak i doživeti produženi superciklus. U globalnoj potrazi za bakrom, Norveška planira da iskopa minerale sa morskog dna pored svoje obale, naglašavajući rastuću potražnju za ovim esencijalnim metalom.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!