Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoDinamika ponude i potražnje utiče na rast cene bakra

Dinamika ponude i potražnje utiče na rast cene bakra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Trenutna cena bakra iznosi 4,3 dolara po funti, dostigavši tako u aprilu najviši nivo u poslednjih 15 meseci. Ovaj porast izaziva zabrinutost zbog smanjene ponude i velike potražnje, što ovom metalu daje status indikatora ukupnog ekonomskog zdravlja.

Smanjena proizvodnja kineskih topionica značajno je ograničila snabdevanje bakrom. Pored toga, operativni izazovi u rudnicima bakra dodatno su otežali snabdevanje, sa pitanjima koja se kreću od pravnih sporova do zabrinutosti za životnu sredinu.

Zambijski rudnici bakra, vitalni za ekonomiju zemlje, posebno su pogođeni sporovima, što je rezultiralo padom proizvodnje. Slično tome, zatvaranje panamskog rudnika Cobre Panama zbog ekoloških problema dodatno je povećalo ograničenja u snabdevanju. Izazovi i dalje postoje u južnoameričkim rudnicima, uključujući povećanje poreza, socijalne nemire i ekološku osetljivost.

Supported by

Uprkos ovim preprekama, potražnja za bakrom potrebnim za električna vozila i infrastrukturu obnovljive energije ne jenjava. Kolin Hamilton, analitičar u BMO Capital Markets, ističe da, iako cene mogu privremeno da porastu, tržište ima tendenciju da se vremenom samokoriguje, uz potencijalna prilagođavanja potražnje koja ublažavaju dalje povećanje cene.

Ciklična priroda cena bakra, na koju utiče vreme potrebno da novi rudnici dostignu proizvodnju, sugeriše da bi dinamika ponude mogla da se promeni u budućnosti, utičući tako na cenu.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!