Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoBiH: Lideri rudarske industrije Balkana žive u Bosni i Hercegovini

BiH: Lideri rudarske industrije Balkana žive u Bosni i Hercegovini

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Budući lideri rudarske industrije Balkana žive u BiH, no potreban im je podstrek da ostanu ovdje i razvijaju industriju – zaključak je generalnog direktora kompanije Adriatic Metals BiH Paula Cronina, na jednom od panela tokom ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma.

Forum, prestižna i prepoznatljiva platforma za poslovno umrežavanje i istraživanje mogućnosti investiranja i poslovanja u državama Jugoistočne Evrope, organizuje se u cilju da potakne ekonomski razvoj država regiona.

Cronin je govorio u okviru panela “Uspješne investicijske priče regiona”, a kada je riječ o izazovima investiranja, naglasio je da postoje značajne barijere ulaska u istraživačku industriju u BiH, no da one nisu ekonomske već ustavne i zakonske.

“Sa iskustvom vođenja ovog projekta kroz fazu istraživanja i sada proizvodnje mogu lakše ukazati na to gdje minorne modifikacije zakonodavstva i procedura mogu značajno povećati investicije u istraživanja. Uvjeren sam da će ekstraktivne industrije dati značajan doprinos ekonomiji BiH u budućnosti”, kaže Cronin.

Supported by

Naglašava da je potencijal Balkana za rudarstvo ogroman, no da izazovi postoje.

“Ulaganje u istraživanje i razvoj moraju ići uporedo sa ulaganjem u mlade talente. Budući lideri rudarske industrije Balkana žive ovdje, no potreban im je podstrek da ostanu i razvijaju industriju. Prilike za personalni rast i razvoj talenata mora biti na ovom mjestu pri planiranju razvojnih projekata”, upozorava Cronin.

Cronin je, također, naglasio važnost saradnje sa lokalnom zajednicom.

“Naš korporativni moto je održivost, prosperitet, zajedništvo, i u proteklih šest godina uložili smo mnogo vremena da shvatimo, ne samo lokalnu ekonomiju, već i šta pokreće našu lokalnu zajednicu i koje su njihove težnje za budućnost. Proveli smo naš projekat u skladu s tim težnjama kako bi osigurali da sve lokalne zajednice oko rudnika mogu uživati u održivom prosperitetu ovog projekta”, zaključuje Cronin.

Adriatic Metals BiH je kompanija za istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa – cinka, olova i barita – na prostoru općine Vareš.

Kompanija je dobitnik priznanja “Najveća strana investicija u BiH” Sarajevo Business Foruma kao i “Investicija godine najvećih 100” Poslovnih novina 2022. godine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!