Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoBiH: Lideri rudarske industrije Balkana žive u Bosni i Hercegovini

BiH: Lideri rudarske industrije Balkana žive u Bosni i Hercegovini

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Budući lideri rudarske industrije Balkana žive u BiH, no potreban im je podstrek da ostanu ovdje i razvijaju industriju – zaključak je generalnog direktora kompanije Adriatic Metals BiH Paula Cronina, na jednom od panela tokom ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma.

Forum, prestižna i prepoznatljiva platforma za poslovno umrežavanje i istraživanje mogućnosti investiranja i poslovanja u državama Jugoistočne Evrope, organizuje se u cilju da potakne ekonomski razvoj država regiona.

Cronin je govorio u okviru panela “Uspješne investicijske priče regiona”, a kada je riječ o izazovima investiranja, naglasio je da postoje značajne barijere ulaska u istraživačku industriju u BiH, no da one nisu ekonomske već ustavne i zakonske.

“Sa iskustvom vođenja ovog projekta kroz fazu istraživanja i sada proizvodnje mogu lakše ukazati na to gdje minorne modifikacije zakonodavstva i procedura mogu značajno povećati investicije u istraživanja. Uvjeren sam da će ekstraktivne industrije dati značajan doprinos ekonomiji BiH u budućnosti”, kaže Cronin.

Supported by

Naglašava da je potencijal Balkana za rudarstvo ogroman, no da izazovi postoje.

“Ulaganje u istraživanje i razvoj moraju ići uporedo sa ulaganjem u mlade talente. Budući lideri rudarske industrije Balkana žive ovdje, no potreban im je podstrek da ostanu i razvijaju industriju. Prilike za personalni rast i razvoj talenata mora biti na ovom mjestu pri planiranju razvojnih projekata”, upozorava Cronin.

Cronin je, također, naglasio važnost saradnje sa lokalnom zajednicom.

“Naš korporativni moto je održivost, prosperitet, zajedništvo, i u proteklih šest godina uložili smo mnogo vremena da shvatimo, ne samo lokalnu ekonomiju, već i šta pokreće našu lokalnu zajednicu i koje su njihove težnje za budućnost. Proveli smo naš projekat u skladu s tim težnjama kako bi osigurali da sve lokalne zajednice oko rudnika mogu uživati u održivom prosperitetu ovog projekta”, zaključuje Cronin.

Adriatic Metals BiH je kompanija za istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa – cinka, olova i barita – na prostoru općine Vareš.

Kompanija je dobitnik priznanja “Najveća strana investicija u BiH” Sarajevo Business Foruma kao i “Investicija godine najvećih 100” Poslovnih novina 2022. godine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...

EU i partneri podstiču globalnu saradnju na polju kritičnih sirovina

Novi globalni forum ima za cilj da unapredi saradnju na polju kritičnih sirovina neophodnih za zelenu i digitalnu tranziciju sveta. Predvođenom Evropskom unijom i njenim partnerima, forumu su pristupile četiri nove članice, uključujući zemlje bogate mineralima poput Kazahstana i...
error: Content is protected !!