Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoAurion ulaže nekretnine u severoistočnoj Finskoj u potrazi za zlatom, litijumom, fosfatom...

Aurion ulaže nekretnine u severoistočnoj Finskoj u potrazi za zlatom, litijumom, fosfatom i elementima retkih zemalja

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Kompanija Aurion Resources Ltd saopštila je investitorima da je uložila nekretnine koje pokrivaju preko 1.000 kvadratnih kilometara u severoistočnoj Finskoj koje su potencijalne za zlato, litijum, fosfate i elemente retkih zemalja (REE).

Kanadska istraživačka kompanija saopštila je da paket nekretnina Savu uključuje nedavno uložena područja u dve rezervacije ukupne površine 1.404,7 km2 i imanje Auermaa, koje se sastoji od 632,2 km2 u rezervatu i dve aplikacije za dozvolu za istraživanje.

Supported by

Uočeno je da je region neistražen do nedovoljno istražen, sa uzorcima iz prospekta Auermavaara na imanju Auermaa koji otkrivaju do 10,4 grama po toni (g/t) zlata. Pored toga, navodi se da se geološki teren smatra perspektivnim za litijum-cezijum-tantal (LCT) pegmatite.

„Zlato u Centralnoj Laponiji je glavni prioritet za Aurion, međutim, naš posao generisanja potencijalnih klijenata nastavlja da bude aktivan. Zadovoljstvo nam je što možemo da dodamo ovaj veliki i nedovoljno istražen zemljišni paket koji je perspektivan za zlato i kritične minerale“, rekao je izvršni direktor kompanije Aurion Matti Talikka u izjavi.

„Nedavno uvođenje Evropskog zakona o kritičnim sirovinama naglašava ulogu kritičnih metala za obnovljivu energiju i elektrifikaciju. Radujemo se što ćemo dati doprinos Finskoj u postizanju ovih ciljeva.”

Aurion je rekao da perspektiva Kaulus fosfata i REE u severoistočnom uglu imanja pokriva deo kompleksa karbonatita Sokli, koji pripada alkalnoj provinciji Kola koja se proteže od Rusije do Finske.

Uočeno je da alkalna provincija Kola sadrži izvestan broj karbonatita sa značajnim nalazištima fosfata, REE i/ili gvožđa od kojih se mnoge trenutno proizvode ili su bile u proizvodnji.

Kompanija je saopštila da namerava da sakupi i pregleda istorijske podatke i planira mapiranje površine i program uzorkovanja radi dalje procene imovine tokom predstojeće terenske sezone. Takođe će proceniti strateške opcije za kritične mogućnosti minerala.

„Naš rad u vanadijumu pomogao je da se pokrene Strategic Resources, sada značajna multinacionalna razvojna kompanija u kojoj Aurion ima značajan vlasnički udeo“, dodao je Talikka. „Procenićemo alternative za ovaj veliki portfelj kritičnih mogućnosti za istraživanje metala i nastojaćemo da ponovimo naš uspeh sa Strategicom.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Održivo upravljanje resursima Srbije kroz preuređenje rudarske politike

Kontrast između Srbije i Norveške u pogledu upravljanja resursima je velik. Dok Norveška ima značajan udeo, u rasponu od 27 do 78 odsto, u ukupnoj vrednosti proizvodnje nafte i gasa, tantijeme za rudarstvo u Srbiji se kreću od tri...
error: Content is protected !!