Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoAmbiciozni planovi Grangeksa za otvaranje rudnika u Norveškoj i geopolitička razmatranja

Ambiciozni planovi Grangeksa za otvaranje rudnika u Norveškoj i geopolitička razmatranja

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ova ruda ima jedinstven značaj za unapređenje zelene tranzicije u evropskoj industriji čelika“, naglasio je Lindkvist tokom nedavne posete Kirkenesu, gradu na severu Norveške.

Osim severne i centralne Švedske, u Evropi nema drugih sličnih rudnika“, naveo je lider Grangeksa na konferenciji u Kirkenesu.

Švedska kompanija je 2023. objavila svoju nameru da kupi rudnik Sidvaranger, koji Krister Lindkvist opisuje kao treći po veličini te vrste u Evropi.

Supported by

Početni planovi uključuju ponovno otvaranje rudnika i pokretanje nove proizvodnje fokusirane na „ekološki i ekonomski održivu proizvodnju rude gvožđa“.

Krister Lindkvist kaže da je „ vreme za potpisivanje ugovora“, a da bi proizvodnja potencijalno mogla da počne 2027.

Daleke severne jame su trenutno u vlasništvu američke investicione kompanije Orion Mine Finance, a rudarske operacije su prestale 2015. godine kada je australijska kompanija Northern Iron bankrotirala.

Smešteno samo nekoliko kilometara od ruske granice, rudarsko područje Sidvaranger povezano je sa fabrikom za preradu i morskom lukom u Kirkenesu železničkom linijom dugom 8 km.

„Ovaj rudnik mora biti ponovo otvoren“, insistira Lindkvist, ističući sve veće interesovanje investitora za rudarstvo koje je prihvatljivo za životnu sredinu.

Međutim, Lindkvist priznaje potencijalne izazove u vezi sa lokacijom, posebno u pogledu bezbednosnih aspekata sa Rusijom. On napominje da je ključno ubediti međunarodne investitore, koji izražavaju zabrinutost za bezbednosnu situaciju.

Prepoznajući potrebu za učešćem države, Grangek poziva norvešku vladu da igra značajniju ulogu u projektu. Lindkvist tvrdi da će ponovno otvaranje rudnika Sidvaranger stvoriti nova radna mesta i doprineti lokalnoj bezbednosti u Kirkenesu.

“Razgovaramo sa norveškim premijerom i drugim donosiocima odluka o tome kako pokrenuti projekat i revitalizirati lokalnu ekonomiju Kirkenesa. Ovo je zaista ekonomski motor koji može stimulisati napredak na severu”, naveo je Lindkvist.

Izvor:miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...
error: Content is protected !!