Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoAlžir će uložiti milijarde dolara u jedan od najvećih rudnika gvožđa na...

Alžir će uložiti milijarde dolara u jedan od najvećih rudnika gvožđa na svetu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Alžir planira da uloži 7-10 milijardi dolara u projekat razvoja ogromnog rudnika sa ciljanom proizvodnjom od 40 miliona tona gvožđa, objavljeno je u ponedeljak.
Rudnik Gara Djebilet u zapadnoj provinciji Tindouf pušten je u rad sredinom 2022. sa planiranom početnom proizvodnjom od između dva do tri miliona tona godišnje.
Rudnik se prostire na površini od više od 125 miliona kvadratnih metara i ocenjen je kao jedan od najvećih rudnika gvožđa na svetu.
„Postoje planovi vlade da investira između 7 i 10 milijardi dolara u ovaj projekat kako bi se postigao proizvodni cilj“, rečeno je u dnevniku na alžirskom arapskom jeziku Elkhabar, citirajući izvore u Ministarstvu energetike i rudarstva.
Rečeno je da je Ministarstvo postavilo cilj da proizvodi 12 miliona tona gvožđa godišnje iz rudnika 2025. godine i preko 40 miliona tona godišnje 2040. godine.
Alžirski zvaničnici su u aprilu otkrili planove za izgradnju železničke linije od 1.000 km koja bi povezala rudnik sa provincijom Bečar u severozapadnom Alžiru kako bi se postigla ciljana proizvodnja.
Gara Djebilet sadrži oko 3,5 milijardi tona rude gvožđa, od čega je oko 1,7 milijardi tona eksploatativno.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Uloga Irske u EU strategiji za kritične sirovine dobija na značaju

Novi zakon Evropske unije o kritičnim sirovinama (CRMA) ima za cilj da obezbedi stabilno i održivo snabdevanje kritičnim sirovinama (CRM) unutar EU. Ova inicijativa je ključna s obzirom na veliku zavisnost EU od CRM-a iz spoljnih izvora, često iz...
error: Content is protected !!