Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoAkcioni plan EU za cirkularnu ekonomiju i poboljšani propisi za održive proizvode

Akcioni plan EU za cirkularnu ekonomiju i poboljšani propisi za održive proizvode

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U martu 2020. godine, Evropska komisija je predstavila Akcioni plan cirkularne ekonomije (CEAP), sveobuhvatan skup mera usmerenih na podsticanje održive i cirkularne ekonomije u Evropi. Usklađen sa širim ciljevima Evropskog zelenog dogovora, CEAP ne samo da se bavi pitanjima životne sredine, već takođe nastoji da ojača konkurentnost evropskih industrija uz istovremeno smanjenje zavisnosti od uvoza sirovina.

U srcu CEAP-a je integracija napora za dekarbonizaciju privrede EU principima cirkularne ekonomije i digitalizacijom, utirući put inovativnim kružnim poslovnim modelima. Ovaj strateški pristup naglašava posvećenost EU rešavanju ekoloških izazova uz istovremeno pokretanje ekonomskog rasta.

Dopunjujući CEAP, Evropska komisija je predložila novu Uredbu o ekološkom dizajnu i održivim proizvodima (ESPR) u martu 2022. Ova uredba ima za cilj da poboljša ekološke performanse proizvoda tokom njihovog životnog ciklusa, sa fokusom na smanjenje ugljičnog otiska i korišćenja resursa. Uvodi mere za poboljšanje dizajna proizvoda, trajnosti i mogućnosti recikliranja, zajedno sa standardima energetske efikasnosti i efikasnosti resursa za odabrane proizvode.

Supported by

U rešavanju kritičnih sirovina (CRM), ESPR se zalaže za prakse cirkularne ekonomije, kao što je promovisanje upotrebe sekundarnih sirovina i minimiziranje opasnih supstanci u proizvodima. Takođe naglašava proširenu odgovornost proizvođača, zalažući se za dugovečnost proizvoda i upravljanje odlaganjem na kraju životnog veka od strane proizvođača.

Ključna komponenta ESPR-a je digitalni pasoš proizvoda (DPP), koji omogućava pouzdanu sledljivost informacija o proizvodu tokom njegovog životnog ciklusa, uključujući relevantne detalje za CRM lance snabdevanja. Ova inicijativa postavlja osnovu za potencijalne obavezne zahteve, kao što su standardi za recikliranje proizvoda, i obezbeđuje pravni okvir za zabranu proizvoda koji ometaju oporavak CRM-a.

CEAP i ESPR zajedno pokazuju posvećenost EU unapređenju održivosti životne sredine, efikasnosti resursa i kružnosti u dizajnu i potrošnji proizvoda. Ove inicijative ne samo da pokreću inovacije, već i pozicioniraju Evropu kao globalnog lidera u održivom razvoju.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!