Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoProtesti protiv Projekta Jadar: SEOS Nastavlja blokade u borbi protiv iskopavanja litijuma

Protesti protiv Projekta Jadar: SEOS Nastavlja blokade u borbi protiv iskopavanja litijuma

Supported byspot_img
Supported byMercados Media

Asocijacija ekoloških organizacija Srbije (SEOS) pokrenula je jednosatne blokade puteva na dve lokacije na zapadu zemlje kao deo svojih kontinuiranih protesta protiv iskopavanja litijuma, prvenstveno usmerenih na Rio Tinto projekat Jadar. Aktivisti su upozorili da bi se masovni protesti mogli ponovo proširiti širom Srbije ako Skupština grada Loznice odobri kontroverzni prostorni plan.

Nedavno je Narodna skupština odbacila predlog za zabranu istraživanja litijuma i bora, što je podstaklo SEOS i druge aktivističke grupe da ponovo započnu blokade puteva. Početni protesti ometali su saobraćaj u Brezjaku i Preljini, područjima blizu predviđenog rudarskog nalazišta u Gornjim Nedeljicama.

Situacija je dodatno pojačana ostavkom gradonačelnika Loznice, Vidoja Petrovića, pri čemu je gradska skupština zakazana za 25. oktobar – poslednja šansa da se izbegne uvođenje privremene uprave nakon isteka roka od 90 dana.

Supported by

Aktivisti, uključujući lokalnu grupu Ne damo Jadar, izrazili su zabrinutost da bi skupština mogla usvojiti prostorni plan koji ide u korist projekta Jadar, iako trenutno nije na dnevnom redu za predstojeću sednicu. Plaše se da bi odobrenje moglo dovesti do sličnih projekata i istraživanja u drugim regionima.

Zlatko Kokanović iz grupe Ne damo Jadar naglasio je da protesti služe kao upozorenje, ukazujući na potencijalno ponovno oživljavanje protesta širom zemlje. Članovi opozicije iz Narodne skupštine prisustvovali su oba protesta, signalizirajući političku podršku cilju.

Ministarka pravde, Maja Popović, osudila je blokade, izjavivši da, iako je pravo na protest ustavno zaštićeno, ono ne sme ugrožavati slobodu kretanja građana. Pozvala je vlasti da reaguju na ometanje.

Dok se aktivisti pripremaju za dalje akcije, SEOS je zakazao svoju treću skupštinu za 27. oktobar u Gornjim Nedeljicama, što ukazuje na njihovu posvećenost nastavku javnog angažmana i protesta.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ekoloski izazovi i političke tenzije: Budućnost Rio Tinto projekta Jadar u Srbiji

Rio Tinto se suočava sa značajnim izazovima u Srbiji u vezi sa svojim projektom Jadar litijuma, vrednim 2,4 milijarde dolara. Očekuje se da će lokalno veće u Loznici, koje ima oko 20.000 stanovnika, uskoro glasati o tome da li...

Srbija: Novi lider u globalnoj teškoj industriji i proizvodnji čelika

Srbija zaista postaje značajan igrač na globalnom tržištu teške industrijske opreme, rudarske mašinerije i čelika. Evo sažetka ključnih faktora koji doprinose njenoj konkurentskoj prednosti: Geografska prednostStrateška lokacija: Centralni položaj Srbije u jugoistočnoj Evropi omogućava lak pristup ključnim tržištima u Evropi,...

Ekonomski potencijal projekta „Jadar“: Investicije, radna mesta i održiv razvoj Srbije

Ministar finansija Siniša Mali naglasio je značajan ekonomski potencijal projekta "Jadar" u nedavnom intervjuu za NIN, ističući da projekat ne bi trebalo da bude zasenjen političkim sporovima. „Profitabilnost projekta 'Jadar' je neosporna, a Srbija može imati koristi od svojih bogatih...
error: Content is protected !!