Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRudnik Skouries u Grčkoj: Zlato i bakar za održivu budućnost Evrope

Rudnik Skouries u Grčkoj: Zlato i bakar za održivu budućnost Evrope

Supported byspot_img
Supported byMercados Media

Zvaničnici rudnika zlata Skouries na severu Grčke objavili su otkriće dokazanog nalazišta zlata procenjenog na 740.000 tona, a eksploatacija je planirana za početak 2025. godine. Iako čistoća zlata još uvek nije potvrđena, potencijalna vrednost ovog otkrića mogla bi biti ogromna, sa grubim procenama koje sugerišu vrednost od 60 miliona dolara po toni, što bi moglo dostići 44,4 milijarde dolara.

Smešten u Halkidikiju, rudnik Skouries se smatra „draguljem u kruni“ kompanije Hellas Gold, podružnice kanadskog rudarskog giganta Eldorado Gold. Izvršni direktori kompanije izrazili su optimizam u vezi sa projektom, nagoveštavajući da su blizu završnih faza razvoja.

Do danas, u projekat Skouries je uloženo preko 800 miliona dolara, a trenutno zapošljava oko 1.000 ljudi—taj broj se očekuje da poraste na 1.300 u narednih šest do sedam meseci kako se novi kadrovi budu obučavali za efikasno poslovanje.

Supported by

Pored zlata, otkriveni su i nalazi bakra, strateškog sirovinskog materijala ključnog za prelazak na zeleniju ekonomiju. Bakar je neophodan za razne tehnologije, uključujući one koje se koriste u električnim vozilima i digitalnim uređajima.

Grčka vlada je značajno profitirala od ove investicije, prikupivši 550 miliona evra (600 miliona dolara) poreskih prihoda između 2012. i 2023. godine, uz očekivanja da će prihod preći 2 milijarde evra kako se projekat potpuno razvije.

George Burns, predsednik i izvršni direktor Eldorado Gold-a, istakao je da će, kada proizvodnja počne, Skouries značajno povećati ukupnu proizvodnju zlata kompanije i diverzifikovati njene prihode kroz prodaju bakra.

Uprkos obećavajućim izgledima, projekat Skouries suočio se sa snažnim protivljenjem ekoloških grupa i lokalnih zajednica. Zabrinutosti u vezi sa degradacijom životne sredine, krčenjem šuma, zagađenjem vode i uticajem na lokalni biodiverzitet dovele su do protesta i pravnih izazova koji su odložili projekat.

Istorijski gledano, Halkidiki je poznat po bogatim nalazištima zlata, sa dokazima o rudarskim aktivnostima koji datiraju još iz bronzanog doba. Stari Grci su bili vešti rudari, vadeći zlato za nakit i novac, a zlato tog regiona se smatralo božanskim darom povezanim sa bogatstvom i moći.

Supported byspot_img

Povezani članci

Don Coal započinje izvoz uglja iz okupiranih ukrajinskih teritorija

Don Coal, ruska rudarska kompanija, priprema se da od oktobra počne sa izvozom uglja iz okupiranih ukrajinskih teritorija. Očekuje se da će ugalj biti isporučivan u nekoliko zemalja, uključujući Iran, Indiju, Uzbekistan, Kinu i Maleziju. Deo uglja će biti...

Savannah Resources očekuje oporavak cene litijuma do 2027. za projekat u Portugalu

Savannah Resources, sa sedištem u Londonu, očekuje oporavak cena litijuma do 2027. godine, što se poklapa sa njenim planovima da započne komercijalnu proizvodnju u svom rudarskom projektu u Portugalu, izjavio je generalni direktor Emanuel Proenca. Cene litijuma su se u...

GAC Planira lokalnu proizvodnju električnih vozila u Evropi do 2025.

Kineski proizvođač automobila GAC istražuje mogućnost proizvodnje električnih vozila (EV) u Evropi kako bi zaobišao carine Evropske unije, izjavio je Wei Heigang, generalni menadžer međunarodnog poslovanja, u izveštaju agencije Reuters. Kao jedan od najvećih proizvođača automobila u Kini, GAC je...
error: Content is protected !!