Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoEksploatacija litijuma neće ugroziti životnu sredinu u opštini Lopare – tvrde u...

Eksploatacija litijuma neće ugroziti životnu sredinu u opštini Lopare – tvrde u Arcoru

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Direktor kompanije Arcor Vladimir Rudić demantovao je navode da bi eventualna eksploatacija litijuma, i drugih mineralnih sirovina, mogla da dovede do zagađenja vode, vazduha i zemljišta u opštini Lopare.

On je za RTRS izjavio da to neće negativno uticati na život u Loparama, uz napomenu da će ovoj kompaniji biti potrebni radnici.

Podsećamo, nakon više godina, kompanija Arcor AG, sa sedištem u Švajcarskoj, završila je istraživanja na otkrivanju nalazišta mineralnih sirovina na Majevici. Najviše ima magnezijuma, kalijuma, litijuma i bora, koji se nalaze na dubini od 4 do 160 metara, preneo je RTRS.

Supported by

ARCORE je 2018. godine dobio licencu za istraživanje nalazišta mineralnih sirovina u Loparama. Ove godine dobili su sertifikat Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srpske (Rešenje o potvrdi rezervi), kojim je zvanično potvrđen potencijal ležišta.

Najava otvaranja rudnika, iako je put do otvaranja dug, podelila je javnost u Loparama.

Pre otvranja rudnika potrebno je dobiti koncesiju, izraditi Studiju ekonomske opravdanosti, projektnu dokumentaciju, ekološku dozvolu i sve se to realizuje kroz izradu studije uticaja na životnu sredinu. .

Očekivani prihod opštine Lopare po osnovu koncesione naknade bi iznosio blizu 20 miliona KM godišnje.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska potraga za kritičnim sirovinama

Vaš mobilni ih ima. Vaš laptop takođe. Verovatno su i u četkici za zube koju ste koristili jutros. E-skuteri su ih puni,kao i električni automobili. Retke zemlje i drugi minerali su neophodni za vetroelektrane i solarne instalacije, odbranu i za...

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Ulaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Aurubis AG, vodeći globalni dobavljač obojenih metala i jedan od najvećih reciklera bakra u svetu, ulaže oko 46 miliona evra u poboljšanje prerade šljake na svojoj lokaciji u Bugarskoj. Puštanje u rad planirano je za 2026. godinu. Pre svega, projekat...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!