Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEksploatacija litijuma neće ugroziti životnu sredinu u opštini Lopare – tvrde u...

Eksploatacija litijuma neće ugroziti životnu sredinu u opštini Lopare – tvrde u Arcoru

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Direktor kompanije Arcor Vladimir Rudić demantovao je navode da bi eventualna eksploatacija litijuma, i drugih mineralnih sirovina, mogla da dovede do zagađenja vode, vazduha i zemljišta u opštini Lopare.

On je za RTRS izjavio da to neće negativno uticati na život u Loparama, uz napomenu da će ovoj kompaniji biti potrebni radnici.

Podsećamo, nakon više godina, kompanija Arcor AG, sa sedištem u Švajcarskoj, završila je istraživanja na otkrivanju nalazišta mineralnih sirovina na Majevici. Najviše ima magnezijuma, kalijuma, litijuma i bora, koji se nalaze na dubini od 4 do 160 metara, preneo je RTRS.

Supported by

ARCORE je 2018. godine dobio licencu za istraživanje nalazišta mineralnih sirovina u Loparama. Ove godine dobili su sertifikat Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srpske (Rešenje o potvrdi rezervi), kojim je zvanično potvrđen potencijal ležišta.

Najava otvaranja rudnika, iako je put do otvaranja dug, podelila je javnost u Loparama.

Pre otvranja rudnika potrebno je dobiti koncesiju, izraditi Studiju ekonomske opravdanosti, projektnu dokumentaciju, ekološku dozvolu i sve se to realizuje kroz izradu studije uticaja na životnu sredinu. .

Očekivani prihod opštine Lopare po osnovu koncesione naknade bi iznosio blizu 20 miliona KM godišnje.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!