Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoZnačajno prisustvo kritičnih sirovina u rudarskom otpadu iz Bergslagena

Značajno prisustvo kritičnih sirovina u rudarskom otpadu iz Bergslagena

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kritične sirovine kao što su elementi retkih zemalja, fosfor i volfram nalaze se u starom rudarskom otpadu u Bergslagenu. To pokazuju dva nova izveštaja Geološkog zavoda Švedske (SGU). Potencijalni resursi ne mogu da zadovolje potrebe evropske industrije, ali bi ipak mogli da doprinesu snabdevanju kritičnim sirovinama.

Potreba za kritičnim metalima i mineralima za tekuću energetsku tranziciju je velika, dok je proizvodnja i u Švedskoj i u EU veoma mala. Kao deo vladine direktive iz 2021. godine, Geološki zavod Švedske (SGU) je stoga istražio mogućnosti za ekstrakciju kritičnih metala iz rudarskog otpada, kao što su otpadne stene i jalovina.

SGU je objavio rezultate uzoraka rudnika u centralnom, zapadnom, istočnom i južnom Bergslagenu, koji pokazuju da postoje značajni nivoi kritičnih i strateških sirovina u tamošnjem rudarskom otpadu.

Supported by

Rudarski otpad iz Bergslagena mogao bi da dopuni primarnu proizvodnju kritičnih metala i minerala. Takvo vađenje bi takođe pružilo mogućnosti za sanaciju bivših rudarskih lokacija, kaže Patrick Casei, geolog u SGU.

Međutim, visoki nivoi kritičnih metala u otpadu nisu dovoljni. Takođe moraju postojati velike količine rudarskog otpada da bi ekstrakcija bila ekonomski održiva. Stoga, novi izveštaji takođe predstavljaju procene preostalih količina metala i minerala u otpadnoj steni i jalovini.

Grengesberg je, na primer, bio jedan od najvećih rudnika u zapadnom Bergslagenu i ruda gvožđa se tamo kopala od 18. veka. Procenjuje se da rezervoar jalovine koji je pripadao rudniku sadrži 21.500 tona retkozemnih elemenata, 156.000 tona fosfora i 2,2 miliona tona gvožđa.

Procene predstavljene u izveštajima nisu ni blizu iznosa potrebnih za industriju u Evropi, ali bi mogle biti značajan dodatak. Takođe, procene ne uzimaju u obzir šta je moguće izdvojiti.

Uzimajući u obzir jalovinu, nova geofizička polja merenja i određivanja gustine činili su osnovu proračuna. Za procene otpadnih stena, s druge strane, brojevi proizvodnje su uzeti iz istorijskih podataka, što je otežalo izračunavanje potencijalne količine kritičnih sirovina, kaže Gunar Rauseus, geolog u SGU.

Stoga bi bile potrebne nove procene resursa, koje takođe uključuju detaljna istraživanja preostalih otpadnih stena. Takvi proračuni nisu bili deo zadatka SGU.

Izvor : SGU

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...
error: Content is protected !!