Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoZašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih zemalja.

Projekcije koje se bave nedostatkom ponude često se fokusiraju na broj rudnika koji bi morali biti izgrađeni da bi se proizvodilo više metala. Međutim, te prognoze često moraju da posvete više pažnje inherentnim geološkim karakteristikama mineralnih akumulacija i rudnih ležišta i složenosti metalurških procesa.

Metali se veoma retko nalaze kao čisti elementi u zemlji. Oni su uglavnom povezani sa drugim elementima kao što su kiseonik, sumpor, ugljenik ili drugi metali da bi formirali minerale, koji su i sami povezani u stenama.

Supported by

Nakon istraživanja, minerali koji se nalaze u dovoljno visokim koncentracijama mogu se uzeti u obzir za komercijalnu eksploataciju. Međutim, ovaj prag možda neće biti dostignut za neke manje, ali ključne, metale i minerale kada je njihova suštinska vrednost u ležištu preniska da bi imala značajan uticaj na rudarske operacije. Ovi metali se, stoga, mogu ekstrahovati samo kao nusproizvodi glavnog (ili domaćina) metala, zbog čega njihove zalihe veoma zavise od ekstrakcije ovog drugog.

Kompanionalnost metala, odnosno stepen do kojeg je element proizveden kao nusproizvod, ilustrovan je metalnim točkom. Glavni elementi domaćina su prikazani u središnjem krugu tamno plavom bojom. Svaki sektor pokazuje koji procenat sporednih (ili pratećih) elemenata su njihovi nusproizvodi.

Za kritične minerale čiji se jaz u snabdevanju očekuje da će se povećati u narednim godinama, više od 60% se proizvodi kao nusproizvodi.

Primer metala platinske grupe (PGM) ilustruje važnost razumevanja druželjubivosti. PGM se sastoji od šest metala (platina, paladijum, rodijum, iridijum, rutenijum i osmijum) koji nisu samo „grupisani“ u periodnom sistemu. Takođe imaju tendenciju da se javljaju zajedno u geološkim naslagama.

Glavni izvor primarnog PGM – i daleko najveće poznato nalazište ovih metala na Zemlji – je Bušveld magmatski kompleks (BIC) u Južnoj Africi. Iskopavanje kompleksa čini oko 70% primarne ponude platine, 80% rodijuma, 85-90% rutenijuma i iridijuma i skoro 40% paladijuma.

Snabdevanje paladijumom karakterišu dve velike asocijacije, pošto je on takođe značajan nusproizvod iskopavanja nikla u Rusiji. Ali snabdevanje rodijumom, rutenijumom i iridijumom je skoro u potpunosti faktor povezanosti sa platinom u BIC-u. Zbog njihove manje pojave u rudi, vrlo je malo verovatno da bi se ovi metali ikada sami iskopavali, uprkos njihovom statusu kritičnih metala.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!