Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoZagovaranje transparentnosti i otvorenog dijaloga u evropskom rudarskom sektoru

Zagovaranje transparentnosti i otvorenog dijaloga u evropskom rudarskom sektoru

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Pojavile su se optužbe na račun BMW-ovog dobavljača . Marokanska grupacija za sirovine Managem trebalo bi da bude odgovorna za to što su velike količine otrovnog arsena dospele  u životnu sredinu u rudniku u Bou Azeru. Osim toga, zaštita radnika ne bi odgovarala međunarodnim standardima. Štaviše, preduzimaju se akcije protiv kritičnih sindikata. U svakom slučaju, ovo su bili rezultati istraživanja NDR, WDR i Suddeutscher Zeitung, koji su objavljeni u novembru 2023. godine.

Odziv medija bio je visok, ne samo zato što se kritička javnost sve više fokusira na ceo lanac snabdevanja kada je u pitanju održivost. Prema nemačkom Zakonu o lancu snabdevanja iz 2023. godine, pravna regulativa je trenutno u izradi i na evropskom nivou.

Zaštita životne sredine, bezbednost i prava radnika ili masovna intervencija u pejzažima kroz velike otvorene rudarske radove – što takođe može uticati na lokalno stanovništvo. Takvi aspekti često oblikuju imidž rudarstva. U Nemačkoj su protesti u „Hambaher Forstu” bili po peti put 2023. Rudarstvo nema najbolji imidž.

Supported by

Rudarstvo: Očekivanja i potražnja rastu

Slučaj Managem je dobar primer iz dva razloga. S jedne strane, to pokazuje stalno rastuće interesovanje za održivije prakse duž lanaca snabdevanja, uključujući metale. I drugo, marokanski rudnik sa svetski poznatim proizvođačem automobila kao kupcem predstavlja globalni trend koji je direktno povezan sa našim naporima za dekarbonizaciju i energetsku tranziciju: potražnja za važnim sirovinama raste i brzo će rasti u narednim godinama.

Primer ekološki prihvatljivije mobilnosti: Moderni električni automobili zahtevaju oko šest puta više kritičnih sirovina nego vozila na konvencionalni pogon. Sama baterija za skladištenje energije sadrži litijum, kobalt i nikl. Procenjuje se da bi potražnja za litijumom mogla da se poveća za faktor 42 do 2040. godine, za kobaltom za faktor 21, a za niklom najmanje 19 puta veća nego u 2020. To se ne može pokriti samo reciklažom, navodi procena.

Rolf  Kubi je na čelu Euromines-a, Evropskog udruženja rudarske industrije, metalnih ruda i industrijskih minerala. Euromines, sa sedištem u Briselu, sebe vidi kao predstavnika evropskog rudarstva u oblasti metala i minerala, među članovima je 15 nacionalnih udruženja i 18 rudarskih kompanija.

„Nauka predviđa: Za dekarbonizaciju privrede nam trebaju sve sirovine proizvedene u celokupnoj dosadašnjoj istoriji čovečanstva “, naglašava Kubi. „Mi smo poslednjih godina zanemarili rudarstvo u Evropi. Iako se sirovine i dalje mogu naći – u različitim dubinama i različitog kvalitetima . Na prvom mestu je Skandinavija sa gvozdenom rudom i bakrom, ali i Portugal, Španija ili Češka“, objašnjava Kubi.

Transparentnost i dijalog stvaraju poverenje

Međutim, javnost mora biti više uključena – kroz otvorenost i dijalog: „Veliki deo društva i dalje ima negativan stav prema rudarstvu i čitavom rudarskom sektoru“, rekla je nedavno Šined Kaufman, izvršni direktor Minerala u rudarskoj grupi Rio Tinto. „Ono što bi moglo biti od koristi za društvo, ne mora da znači da je dobro i za zajednice koje su direktno pogođene.“

„Šta ja imam od toga?“, odnosno pitanje šta lokalno stanovništvo ima od toga, važnije je od apstraktnih pojmova kao što su nezavisnost Evrope ili sigurnost snabdevanja. Komunikacija ne sme biti samo ubedljiva ili čak zelena. Mora biti transparentna i otvorena, takođe u pogledu rizika i efekata – kojima se mora upravljati u skladu sa strogim ESG kriterijumima i revidirati eksterno. Angažovanje zainteresovanih strana u svim pitanjima koja postavljaju trendove i spremnost na kompromis biće od ključne važnosti za društveno prihvatanje.

Rolf Kubi je dodao: „Zbog toga želim da kompanije budu više posvećene društvu. Želimo da budemo prepoznati. Ne možemo zahtevati da nas tek tako prihvate. Njihovo poverenje možemo zadobiti samo kroz transparentnost i komunikaciju.“

Da bi se to prihvatilo, rudarstvo u Evropi mora da se obavlja u skladu sa jasnim ESG smernicama. Možda ćemo napraviti put u znaku Evropskog zelenog dogovora. Ako ne za potpuno održivo, onda za odgovorno rudarstvo.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!