Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoŠvedska bi da ukine zabranu eksploatacije uranijuma zarad tranzicije čiste energije

Švedska bi da ukine zabranu eksploatacije uranijuma zarad tranzicije čiste energije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U potezu koji bi mogao signalizirati promenu u energetskom pejzažu Švedske,
ministarka klime Romina Pourmokhtari najavila je planove za ukidanje dugogodišnje zabrane iskopavanja uranijuma u ​​zemlji. Ova strateška odluka se smatra pokušajem da se udovolji rastućim aspiracijama nacije za nuklearnu energiju.

Vladin stav

Supported by

Pourmokhtari je za Tajms potvrdila da većina u vladi podržava ukidanje zabrane
iskopavanja uranijuma. Ova najava je usledila ubrzo nakon što je premijer Ulf
Kristersson u januaru izrazio nameru administracije, navodeći da su u procesu
„promene zakona“ kako bi se ojačale nuklearne investicije u zemlji.
Ministarka klime je dalje istakla vladine ambiciozne energetske planove, navodeći: „Vlada ima za cilj da udvostruči proizvodnju električne energije za 20 godina“.

Švedska nuklearna istorija

Oslanjanje Švedske na nuklearnu energiju nije novo. Nuklearni reaktori u zemlji
trenutno čine oko 40% ukupnog snabdevanja električnom energijom. Međutim, odluka doneta 1980. da se postupno ukine nuklearna energija doživela je dramatičan preokret tri decenije kasnije. U junu 2010. godine, švedski parlament je izglasao ukidanje politike postepenog ukidanja, označavajući stalnu posvećenost nacije nuklearnoj energiji.

Nuklearna ekspanzija i mogućnosti rudarstva

Da bi podržala ovu ambicioznu energetsku tranziciju, vlada je postavila mapu puta za izgradnju najmanje deset velikih reaktora u naredne dve decenije. Ukidanje zabrane rudarenja moglo bi biti ključ za postizanje ovoga, posebno ako se ima u vidu da Švedska ima ogromnih 80% nalazišta uranijuma u ​​Evropskoj uniji.

Dok se uranijum tradicionalno vadi kao nusproizvod tokom iskopavanja drugih metala, namenski projekti iskopavanja uranijuma su spremni da krenu, a ukidanje zabrane moglo bi da podstakne dalje investicije.

Šta to znači za evropsko tržište

Potencijalno oživljavanje rudarstva u Švedskoj se ne zaustavlja na uranijumu. Takođe se veruje da zemlja poseduje najveće nalazište retkih zemalja u Evropi, minerala koji su ključni za prelazak na tehnologije sa nultom emisijom. Ovaj razvoj događaja mogao bi da učvrsti poziciju Švedske kao ključnog igrača u zelenoj tranziciji Evrope.
Švedski potez da ukine zabranu iskopavanja uranijuma mogao bi da promeni njenu domaću energetsku scenu, širu evropsku rudarsku industriju i globalni pomak ka održivim tehnologijama. Sada će rudarske kompanije pažljivo pratiti glasanje i da li će neke od najvećih rezervi postati dostupne za istraživanje nakon mnogo decenija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!