Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoŠvajcarsko-kanadski litijumski projekat u Bosni za snabdevanje Mercedesa

Švajcarsko-kanadski litijumski projekat u Bosni za snabdevanje Mercedesa

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Švajcarska rudarska kompanija Arcor i kanadska kompanija Rock Tech potpisale su ugovor o partnerstvu koji podrazumeva i distribuciju litijuma iz Lopara u Bosni i Hercegovini. Prema njihovim tvrdnjama, snabdevaće fabriku automobila Mercedes-Benz. Lokalno stanovnistvo se protivi tim aktivnostima.

„Litijum karbonat će se na ekološki i društveno odgovoran način vaditi u Arkorovom rudniku u Loparama u BiH, a zatim će ga Roc Tech konvertovati u litijum hidroksid ‘Made in Germany’”, saopšteno je iz Klik.ba.

Rock Tech takođe gradi svoj prvi pogon u Nemačkoj za proizvodnju litijum hidroksida za industriju baterija i automobila od 2026. Između ostalog, kompanija je već potpisala kupoprodajne ugovore sa Mercedes-Benz grupom.

Supported by

U fazi istraživanja koja je u toku od 2018. godine, Arkor je potvrdio nalazišta litijum karbonata, kao i bora, kalijum i magnezijum sulfata u rudniku u blizini Lopara. Kako ističe Nikolas Trend, predsednik Borda direktora Arkora, lokalitet je jedinstven u svetu po svojoj veličini i geološkoj strukturi.

Procene su da na području Lopara postoje nalazišta od 1,5 miliona tona ekvivalenta litijum karbonata, 14 miliona tona bora, 35 miliona tona kalijuma i 94 miliona tona magnezijum sulfata.

Lokalna opštinska zajednica i javnost su protiv bilo kakvog istraživanja rudarstva, tako da ostaje da se vidi kako kompanije planiraju da prevaziđu ovu situaciju uz žestoko protivljenje lokalnih građana i započnu dalje projektne aktivnosti. Takođe, ostaje pitanje kako će akcionari Mercedesa reagovati na ESG probleme na lokaciji projekta.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!