Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Rio Tinto traži od Vlade dozvolu da pokrene projekat litijuma Jadar

Srbija: Rio Tinto traži od Vlade dozvolu da pokrene projekat litijuma Jadar

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija Rio Tinto izvestila je u sredu o padu osnovne zarade od 12 odsto u skladu sa prognozama, ali je isplatila konačnu dividendu bolju od očekivanje, jer su inflatorni pritisci počeli da se povlače. Kompanija je takođe saopštila da traži odobrenje Vlade Srbije za pokretanje projekta Jadar.

Rio Tinto je saopštio da je njegova osnovna zarada iznosila 11,8 milijardi dolara u 2023. godini, što je manje od 13,4 milijarde prethodne godine i u skladu sa očekivanjima, uglavnom zbog nižih cena aluminijuma, prenosi Reuters.

Rio Tinto je proglaso konačnu dividendu od 258 centi po akciji za prošlu godinu, u odnosu na 225 centi po akciji u 2022. godini i više od očekivanih 247 centi. Najveći svetski proizvođač rude gvožđa saopštio je da očekuje rast troškova proizvodnje u tekućoj godini, iako je najgori inflatorni pritisak verovatno prošao.

Kompanija je ocenila da ostaje u veoma snažnoj finansijskoj poziciji i da može da priušti sebi da nastavi svoju agendu rasta. U odeljenju za rudu gvožđa, koje je doprinelo profitu kompanije Rio Tinto sa oko 80 odsto, osnovna zarada porasla je za šest odsto, nadmašivši rast cena rude gvožđa za dva odsto.

Kompanija predviđa da će troškovi proizvodnje porasti sa 21,50 dolara po metričkoj toni na 21,75 do 23,50 dolara, što je posledica zakasnelih efekata inflacije.

Izvršni direktor kompanije Jakob Stausholm ostao je pri ranijem stavu da je kompanija otvorena za male akvizicije i proizvodnju litijuma, uprkos padu cene litijuma koji je poremetio procene kompanije. Rio Tinto se za sada fokusira na razvoj svog argentinskog Rincin litijumskog projekta i traži odobrenje vlade za razvoj rudnika Jadar u Srbiji, rekao je Stausholm.

„Video sam da su cene litijumskih kompanija pale, ali su i dalje na visokom nivou, tako da to nije nešto zbog čega se u ovom trenutku uzbuđujem“, naveo je direktor kompanije Rio Tinto.

Supported by

Izvor: biznis.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!