Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija pokreće razgovore sa Rio Tintom vezano za litijumski projekat Jadar

Srbija pokreće razgovore sa Rio Tintom vezano za litijumski projekat Jadar

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Srbija želi da nastavi dalje razgovore o svom litijumskom projektu sa anglo-australijskom rudarsom kompanijom Rio Tinto, rekao je u sredu predsednik Aleksandar Vučić i dodao da bi trebalo da bude više javnih rasprava o tome da li projekat treba da se nastavi.

Beograd je u januaru 2022. oduzeo licence za projekat Jadar litijum vredan 2,4 milijarde dolara nakon masovnih ekoloških protesta. Ako bude završen, projekat bi mogao da obezbedi 90% trenutnih potreba Evrope za litijumom i pomogne da kompanija postane vodeći proizvođač litijuma.

Smatran kritičnim materijalom od strane Evropske unije i Sjedinjenih Država, litijum se u velikoj meri koristi u baterijama za električna vozila i mobilne uređaje.

Supported by

Govoreći na marginama Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, Vučić je rekao da je u sredu imao “težak razgovor” sa predstavnicima Rio Tinta.

Srpski ekolozi su 2021. i 2022. godine prikupili 30.000 potpisa u peticiji kojom se zahteva da parlament donese zakon o zaustavljanju istraživanja litijuma u ​​zemlji.

Zeleni aktivisti su više puta upozoravali da će rudarski projekti izazvati još veće zagađenje Srbije, jedne od najzagađenijih zemalja u Evropi.

Vučić je rekao da je od Rija tražio uveravanja o ekološkim standardima i rekao da bi sledeća vlada – za koju se očekuje da će biti formirana do maja – trebalo da se pozabavi tim pitanjem.

„Rio mora da ponudi najčistija rešenja, najviše standarde u svetu za prirodu i ljude koji će tamo raditi“, rekao je on.

U odgovoru e-poštom, portparol Rio Tinta je rekao: „I dalje verujemo da projekat Jada može da deluje kao katalizator za razvoj drugih industrija i desetine hiljada radnih mesta za sadašnje i buduće generacije u Srbiji“.

Kompanija je fokusirana na konsultacije sa svim zainteresovanim stranama kako bi se istražile opcije vezane za budućnost projekta, dodaje se u mejlu.

Da bi podstakla ekonomski rast i prihode, Vlada Srbije je ponudila mineralne resurse stranim investitorima.

Izvor :Market Screener

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!