Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Naš kalcit jedan od najčisitijih, ima široku primenu

Srbija: Naš kalcit jedan od najčisitijih, ima široku primenu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je danas da mineral kalcit koji se u poslednje vreme našao pod posebnom pažnjom javnosti, kod nas ima čistoću od 99,63 odsto, što ga čini jednim od najčistijih kalcijum karbonata u svetu.

Ministarstvo ističe u saopštenju da je njegova primena izuzetno široka, jer se koristi u skoro svim industrijama, od boje lakova, plastike, papira, pa sve do sirovine za farmaciju, kozmetiku, aditiva za prehranu, u hemijskoj industriji.

Kako je navedeno, ovaj mineral se između ostalog, koristi i u filterima za prečišćavanje vode i odsumporavanje.
Vrednost kalcijum karbonata je, ističu iz ministarstva, srazmerna njegovoj čistoći, tačnije kada nema primese olova, žive, kadmijuma, magnezijuma u velikim količinama, baš kao onaj koji je nađen u Srbiji.

Supported by

Navode i da se uspešno rade istraživanja mogućnosti primene kalcijuma za proizvodnju baterija budućnosti koje bi mogle da zamene litijumske baterije, te da je vađenje kalcijum karbonata jednostavno, bezbedno i nije štetno po životnu sredinu, zahvaljujući savremenim tehnologijama koje se koriste u postupku.

Kiselost šuma se rešava kalcijum karbonatom, koristi za odsumporavanje u filterima u elektranama na ugalj i fabrikama, a koristi se i u filterima za vodu i za poboljšanje PH vrednosti zemljišta vode u bazenima i kao reagens u laboratorijama, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo napominje da se trenutno za industrije farmacije i kozmetike i prehrambene reagense, sirovina kalcijum karbonata uvozi u Srbiju i region u potpunosti, što otvara prostor za pozicioniranje Srbije kao vodećeg regionalnog izvoznika u budućnosti.

Stav kojim se Ministarstvo rudarstva i energetike u potpunosti rukovodi jeste da moderno rudarstvo i zaštita životne sredine mogu i moraju biti komplementarni procesi, navodi se u saopštenju i dodaje da se takva strategija najbolje može primeniti upravo na kalcitu, čime bi se obezbedilo ne samo puko očuvanje životne sredine, već aktivno učešće u njenoj zaštiti.

Iz ministarstva naglašavaju da će nam naša mineralna bogatstva mnogo značiti u godinama koje dolaze, imajući u vidu da su mineralni resursi ključni i za proces energetske tranzicije, za razvoj novih, ekološki prihvatljivih tehnologija bez kojih nema razvoja obnovljivih izvora energije, skladištenja električne energije i novih tzv. pametnih tehnologija.

U skladu s tim, smatraju da bi naš cilj trebalo da bude ne samo da sačuvamo rudarstvo, već da omogućimo dalji razvoj i modernizaciju, gde je jedna od najbitnijih stvari da stalno podižemo zahteve i kriterijume kad je reč o uticaju na životnu sredinu.

Ministarstvo navodi i da mineralno bogatstvo naše zemlje pripada ne samo sadašnjim, nego i budućim generacijama bog čega je važno da znamo čime raspolažemo i kakav rudarski potencijal imamo, preneo je Tanjug.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Stellantis i CATL planiraju evropsku fabriku za proizvodnju jeftinijih EV baterija

Stellantis planira da izgradi fabriku baterija za električna vozila (EV) sa kineskom savremenom Amperek tehnologijom (CATL) u Evropi. To bi bila četvrta fabrika u regionu, pošto evropski proizvođač automobila nastoji da proizvodi jeftinije baterije i pristupačnija EV. Planovi za EV...

Evropske ambicije čiste energije u svetu koji se menja

U eri sve manje globalizacije, hitnost obezbeđivanja stabilnih lanaca snabdevanja za strateške i kritične sirovine se povećala. Ovi materijali se sada pojavljuju kao okosnica naših modernih društava, slično ulozi koju su nekada igrali nafta i gas. Svet stoji na ivici...

Proizvođači automobila nastoje da proizvode EV vozila sa manje retkih zemalja

Veliki proizvođači automobila traže nove načine da naprave motore za električna vozila (EV) koji manje zavise od minerala retkih zemalja. Kina kontroliše većinu rudarstva i obrade grupe od 17 metala poznatih kao retke zemlje. Ovi minerali se koriste za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!