Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Istraživanje zlata i na desetak lokacija na jugu Srbije

Srbija: Istraživanje zlata i na desetak lokacija na jugu Srbije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Na više od 30 lokacija u Srbiji petnaestak kompanija trenutno traži zlato u našoj zemlji, a istraživanja se rade i kod Kuršumlije, Prokuplja, Blaca, Aleksinca, Bosilegrada i Trgovišta, Medveđe, Pirota i Bele Palanke. Osim rudnih polja u Boru i Majdanpeku, na spisku lokacija najznačajnijih pojava zlata nalazi se i Cerovo u opštini Ražanj, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja Varoš kod Kuršumlije.

Otkako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sredinom decembra prošle godine rekao da je, osim nalazišta zlata i kalcijum-karbonata u Gadžin Hanu, otkriveno i drugo nalazište u jednom od najsiromašnijih delova Srbije, počela su nagađanja na koju je tačno lokaciju predsednik mislio, a onda je pre nekoliko dana obelodanjeno da je bogato ležište zlata u Žagubici.

Međutim, predsednik Vučić sada kaže da je u Srbiji otkriveno još jedno nalazište zlata, koje je bolje i od onog u Žagubici i spada u 100 najvećih na svetu, ali i dalje ne otkriva gde je novootkriveno mesto.

Supported by

Ono što je poznato je da se zlato traži na mnogo lokacija u Srbiji, a među njima i na više od desetak područja u Pčinjskom, Jablaničkom, Pirotskom, Topličkom i Nišavskom okrugu.

U tabeli sa spiskom lokacija na kojima se vrši istraživanje, koju je Ministarstvo rudarstva i energetike dostavilo Južnim vestima, stoji da se istraživanja kod Bosilegrada rade na lokacijama Crnoštica, Resen, Gornja Ržana i Donje Tlamino.

Istraživanja vrše beogradske kompanije Golden age resources, Idera mineral resources exploration i kompanija Medgold, a osim zlata se traži još i srebro, bakar, olovo, cink i molibden.

Kompanija Medgold zadužena je i za istraživanje zlata, srebra, olova, cinka i bakra na Žutom kamenu kod Trgovišta.

U Jablaničkom okrugu zlato traži kompanija Golden age resources na lokaciji Brod kod Crne Trave, kao i srebro, bakar, olovo i cink.

Za istraživanje kod Medveđe zadužena je kompanija Metalfer polimetals iz Sremske Mitrovice, a zlato, srebro, olovo i cink traže se na lokalitetu Stublo.

Na području Degrmena kod Kuršumlije beogradska kompanija Dunav minerals u fazi je istraživanja zlata i obojenih metala, a firma Golden age resources traži zlato i bakar u selu Đake.

Istraživanje zlata i bakra u toku je i kod Prokuplja, Blaca i Aleksinca, a reč je o lokalitetima Đulica i Garvanuša i to radi beogradska firma Tara gold.

Kod Bele Palanke i Pirota zlato na području Miranovca traži Miniral grupa iz Beograda.


Pojave zlata kod Ražnja, Medveđe i Kuršumlije

Iz Ministarstva rudarstva i energetike navode da se zlato najčešće javlja u kombinaciji sa drugim metalima – bakrom, srebrom, olovom, cinkom, gvožđem, a kao najznačajnija nalazišta zlata u Srbiji izdvajaju rudna polja Bora, Majdanpeka, Velikog Krivelja, Cerova, Čukaru Peki, ali i pojave zlata u Cerovu kod Ražnja, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja varoš kod Kuršumlije.

Najznačajnija nalazišta zlata (u asocijaciji sa bakrom ili samostalno u sličnim geološkim sredinama) su u rudnim poljima Bora, Majdanpeka, Velikog Krivelja, Cerova, Čukaru Peki, kao i pojavama u Malom Krivelju, Tilva Njagra, Crnom vrhu, Vlaole Jasikovo, Gradišta, Savinca, Rogozne, Tulara-Kiseljak, Đavolje Varoši itd. Sekundarne koncentracije zlata koncentrovane su na području Deli Jovana – navode iz Ministarstva.

Dodaju da u ovom trenutku u Srbiji ne postoje overene rezerve zlata kao dominantne mineralne sirovine.

 

Odakle su firme koje traže zlato na jugu?

Firma Golden age resources ćerka je firme Balkan Metals Corp i osnovana 2018. godine kod nas, dok je u vlasništvu Kanađana.

Malteški Medgold je ćerka kanadske kompanije Medgold Resources koja se bavi istraživanjem zlata i srebra u nedovoljno istraženom području Južne Srbije.

Medgold je deo “Gold” grupacije sa sedištem u Vankuveru, a u čijem sastavu se nalaze Fortuna Silver Mines, Radius Gold, Volcanic Gold Mines, Focus Ventures i Rackla Metals. 

U Srbiji posluju od 2016. godine, a sedište im je u Zemunu.

Treći kopač zlata na Balkanu – Idera mineral resources exploration u Beogradu posluje od 2019. godine, a sedište firme je u Sloveniji.

Firma Metalfer iz Sremske Mitrovice, koja je zadužena za istraživanje kod Medveđe, domaća je firma i radi od 2012. godine.

Dunav minerals, koja od 2008. godine radi u Starom gradu, firma je iz Luksemburga, a Tara gold iz Velike Britanije, dok predstavništvo u Beogradu posluje od 2016. godine.

Društvo za istraživanje i  eksploataciju ruda Minerals grupa je iz Beograda i aktivno od 2008. godine, prenose Južne vesti.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropske ambicije čiste energije u svetu koji se menja

U eri sve manje globalizacije, hitnost obezbeđivanja stabilnih lanaca snabdevanja za strateške i kritične sirovine se povećala. Ovi materijali se sada pojavljuju kao okosnica naših modernih društava, slično ulozi koju su nekada igrali nafta i gas. Svet stoji na ivici...

Proizvođači automobila nastoje da proizvode EV vozila sa manje retkih zemalja

Veliki proizvođači automobila traže nove načine da naprave motore za električna vozila (EV) koji manje zavise od minerala retkih zemalja. Kina kontroliše većinu rudarstva i obrade grupe od 17 metala poznatih kao retke zemlje. Ovi minerali se koriste za proizvodnju...

Vetroturbinama na moru su potrebni retki zemni metali

Siemens Gamesa, jedan od najvećih proizvođača vetroturbina na svetu, potpisao je ugovor o kupovini stotina tona retkih zemalja od Arafura Rare Earths, kako bi napravio džinovske magnete za svoje pomorske turbine. Kako je izvršni direktor Jochen Eickholt rekao, Siemens...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!