Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Istraživanje zlata i na desetak lokacija na jugu Srbije

Srbija: Istraživanje zlata i na desetak lokacija na jugu Srbije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Na više od 30 lokacija u Srbiji petnaestak kompanija trenutno traži zlato u našoj zemlji, a istraživanja se rade i kod Kuršumlije, Prokuplja, Blaca, Aleksinca, Bosilegrada i Trgovišta, Medveđe, Pirota i Bele Palanke. Osim rudnih polja u Boru i Majdanpeku, na spisku lokacija najznačajnijih pojava zlata nalazi se i Cerovo u opštini Ražanj, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja Varoš kod Kuršumlije.

Otkako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sredinom decembra prošle godine rekao da je, osim nalazišta zlata i kalcijum-karbonata u Gadžin Hanu, otkriveno i drugo nalazište u jednom od najsiromašnijih delova Srbije, počela su nagađanja na koju je tačno lokaciju predsednik mislio, a onda je pre nekoliko dana obelodanjeno da je bogato ležište zlata u Žagubici.

Međutim, predsednik Vučić sada kaže da je u Srbiji otkriveno još jedno nalazište zlata, koje je bolje i od onog u Žagubici i spada u 100 najvećih na svetu, ali i dalje ne otkriva gde je novootkriveno mesto.

Supported by

Ono što je poznato je da se zlato traži na mnogo lokacija u Srbiji, a među njima i na više od desetak područja u Pčinjskom, Jablaničkom, Pirotskom, Topličkom i Nišavskom okrugu.

U tabeli sa spiskom lokacija na kojima se vrši istraživanje, koju je Ministarstvo rudarstva i energetike dostavilo Južnim vestima, stoji da se istraživanja kod Bosilegrada rade na lokacijama Crnoštica, Resen, Gornja Ržana i Donje Tlamino.

Istraživanja vrše beogradske kompanije Golden age resources, Idera mineral resources exploration i kompanija Medgold, a osim zlata se traži još i srebro, bakar, olovo, cink i molibden.

Kompanija Medgold zadužena je i za istraživanje zlata, srebra, olova, cinka i bakra na Žutom kamenu kod Trgovišta.

U Jablaničkom okrugu zlato traži kompanija Golden age resources na lokaciji Brod kod Crne Trave, kao i srebro, bakar, olovo i cink.

Za istraživanje kod Medveđe zadužena je kompanija Metalfer polimetals iz Sremske Mitrovice, a zlato, srebro, olovo i cink traže se na lokalitetu Stublo.

Na području Degrmena kod Kuršumlije beogradska kompanija Dunav minerals u fazi je istraživanja zlata i obojenih metala, a firma Golden age resources traži zlato i bakar u selu Đake.

Istraživanje zlata i bakra u toku je i kod Prokuplja, Blaca i Aleksinca, a reč je o lokalitetima Đulica i Garvanuša i to radi beogradska firma Tara gold.

Kod Bele Palanke i Pirota zlato na području Miranovca traži Miniral grupa iz Beograda.


Pojave zlata kod Ražnja, Medveđe i Kuršumlije

Iz Ministarstva rudarstva i energetike navode da se zlato najčešće javlja u kombinaciji sa drugim metalima – bakrom, srebrom, olovom, cinkom, gvožđem, a kao najznačajnija nalazišta zlata u Srbiji izdvajaju rudna polja Bora, Majdanpeka, Velikog Krivelja, Cerova, Čukaru Peki, ali i pojave zlata u Cerovu kod Ražnja, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja varoš kod Kuršumlije.

Najznačajnija nalazišta zlata (u asocijaciji sa bakrom ili samostalno u sličnim geološkim sredinama) su u rudnim poljima Bora, Majdanpeka, Velikog Krivelja, Cerova, Čukaru Peki, kao i pojavama u Malom Krivelju, Tilva Njagra, Crnom vrhu, Vlaole Jasikovo, Gradišta, Savinca, Rogozne, Tulara-Kiseljak, Đavolje Varoši itd. Sekundarne koncentracije zlata koncentrovane su na području Deli Jovana – navode iz Ministarstva.

Dodaju da u ovom trenutku u Srbiji ne postoje overene rezerve zlata kao dominantne mineralne sirovine.

 

Odakle su firme koje traže zlato na jugu?

Firma Golden age resources ćerka je firme Balkan Metals Corp i osnovana 2018. godine kod nas, dok je u vlasništvu Kanađana.

Malteški Medgold je ćerka kanadske kompanije Medgold Resources koja se bavi istraživanjem zlata i srebra u nedovoljno istraženom području Južne Srbije.

Medgold je deo “Gold” grupacije sa sedištem u Vankuveru, a u čijem sastavu se nalaze Fortuna Silver Mines, Radius Gold, Volcanic Gold Mines, Focus Ventures i Rackla Metals. 

U Srbiji posluju od 2016. godine, a sedište im je u Zemunu.

Treći kopač zlata na Balkanu – Idera mineral resources exploration u Beogradu posluje od 2019. godine, a sedište firme je u Sloveniji.

Firma Metalfer iz Sremske Mitrovice, koja je zadužena za istraživanje kod Medveđe, domaća je firma i radi od 2012. godine.

Dunav minerals, koja od 2008. godine radi u Starom gradu, firma je iz Luksemburga, a Tara gold iz Velike Britanije, dok predstavništvo u Beogradu posluje od 2016. godine.

Društvo za istraživanje i  eksploataciju ruda Minerals grupa je iz Beograda i aktivno od 2008. godine, prenose Južne vesti.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Dinamika ponude i potražnje utiče na rast cene bakra

Trenutna cena bakra iznosi 4,3 dolara po funti, dostigavši tako u aprilu najviši nivo u poslednjih 15 meseci. Ovaj porast izaziva zabrinutost zbog smanjene ponude i velike potražnje, što ovom metalu daje status indikatora ukupnog ekonomskog zdravlja. Smanjena proizvodnja kineskih...
error: Content is protected !!