Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSporazum EU sa Ruandom izaziva zabrinutost zbog porekla minerala

Sporazum EU sa Ruandom izaziva zabrinutost zbog porekla minerala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kako Evropska unija i Ruanda završavaju dogovor koji ima za cilj obezbeđivanje stabilnog snabdevanja esencijalnim mineralima za zelene tehnologije, javlja se zabrinutost oko porekla ovih resursa. Sporazum nastoji da uspostavi održive i otporne lance vrednosti za kritične sirovine, ali uloga Ruande u ilegalnoj trgovini mineralima, posebno sa ratom razorenom Demokratskom Republikom Kongo (DRK), baca senku na aranžman.

Uprkos pozitivnom imidžu Ruande kao svetionika napretka nakon tragičnog genocida 1994. godine, njena umešanost u šverc minerala iz DRC-a postavlja etička pitanja. DRC je bogata plemenitim metalima i mineralima, uključujući koltan, kobalt, zlato i dijamante, koji su ključni za različite tehnologije čiste energije. Međutim, sukobi i eksploatacija narušavaju rudarske operacije u istočnim provincijama Severni i Južni Kivu, gde naoružane grupe, uključujući pobunjenike M23, kontrolišu ključne rute snabdevanja mineralima.

Napori kao što je Međunarodna inicijativa za lanac snabdevanja kalajem (ITSCI) imaju za cilj da obezbede da lanci snabdevanja ostanu bez konfliktnih minerala. Međutim, dokazi ukazuju na značajne nedostatke u sistemu, pri čemu minerali iz rudnika u zonama sukoba nalaze svoj put do globalnih tržišta. Ovo izaziva zabrinutost da bi sporazum EU sa Ruandom mogao nenamerno da podrži trgovinu konfliktnim mineralima i produži ciklus nasilja u regionu.

Supported by

Dok sporazum između EU i Ruande naglašava održivu i odgovornu proizvodnju, kritičari tvrde da bez snažnih mehanizama za sprovođenje, takve obaveze ostaju šuplje. Nedostatak međunarodnih standarda i nadzora podriva napore da se osigura etički izvor minerala, ostavljajući otvorena vrata za eksploataciju i kršenje ljudskih prava.

U svetlu nedavnih sudskih postupaka protiv kompanija umešanih u trgovinu “krvavim mineralima”, raste pritisak na Evropsku komisiju da preispita svoje partnerstvo sa Ruandom. Kritičari unutar EU dovode u pitanje mudrost podržavanja režima sa upitnim praksama, posebno kada je u pitanju izvor minerala. Ishod ove debate neće uticati samo na zelene energetske ambicije EU, već i na njenu posvećenost ljudskim pravima i etičkim poslovnim praksama na globalnoj sceni.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!