Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoShanshan gradi fabriku anodnih materijala u oblasti GigaVaasa

Shanshan gradi fabriku anodnih materijala u oblasti GigaVaasa

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Shanghai Shanshan Lithium Batteri Materials Technologi Co je rezervisala parcelu u oblasti GigaVaasa za izgradnju fabrike anodnih materijala. Parcela 3019 u Korsholmu je sada unapred rezervisana za fabriku. Shanshan planira da obezbedi proizvodnju od 100.000 tona za anodne materijale.

Predrezervacija je odobrena na Komitetu za javni rad Korsholma 1. novembra. Parcela 3019, koju je rezervisala kompanija, veličine je oko 52,5 hektara. Shanshan planira da izgradi proizvodnu lokaciju od 100.000 tona koja se zasniva na veštačkom grafitu za Li-on baterije.

U vreme predrezervacije kompanija će započeti pripreme za procenu uticaja na životnu sredinu (EIA), kako bi što pre mogla da počne sa programom EIA. Cilj je da se prva faza proizvodnje pokrene 2026. Radeći u punom obimu, fabrika bi stvorila oko 1.000 novih radnih mesta.

Supported by

„Predrezervacija koju je napravio Shanshan je početak temeljnog procesa, čiji je cilj ni manje ni više nego da se obnovi industrijski profil Finske. Razumljivo je da je ovo istorijski značajan trenutak i za ceo region. Od ovog trenutka biće uloženo mnogo napora da se napravi dobra EIA koja će zadovoljiti sve ekološke zahteve. Ovo je ogroman zadatak jer je ovo jedna od prvih fabrika te vrste u Finskoj“, kaže gradonačelnik Korsholma Rurik Alberg.

„Ponosni smo što možemo da poželimo dobrodošlicu Šansanu u oblast GigaVaasa. Naš sistematski rad za najodrživiju oblast proizvodnje baterija u kojoj se maksimiziraju sinergije između različitih igrača je privlačan za sve igrače u industriji baterija“, objašnjava gradonačelnik Vaasa Tomas Hairi.

„Naš cilj je da ostvarimo potpuni prelazak na čistu energiju. Ova projektna baza u GigaVaasi sa godišnjom proizvodnjom od 100.000 tona može zadovoljiti potražnju evropskog tržišta za anodnim materijalima. Ovi anodni materijali se mogu koristiti za proizvodnju oko 100 GVh litijumskih baterija koje zadovoljavaju potrebe oko 1.500.000 električnih vozila. GigaVaasa prednjači u ponudi održivog parka za proizvodnju baterija, što je bio jedan od glavnih kriterijuma kada je Shanshan odabrao proizvodnu lokaciju u Evropi“, objašnjava Ding Ksiaoiang, generalni direktor Shanshan Technologi.

„Današnje vesti označavaju značajan korak ka uspostavljanju održivog i otpornog lanca snabdevanja anodnim materijalom za evropsku industriju baterija. Koristeći ekspertizu Finske u sektoru baterija i naše ekološki prihvatljivo, ugljenično neutralno snabdevanje električnom energijom, ovaj poduhvat će dodatno katalizirati ulaganja u tehnologiju baterija i mogućnosti zapošljavanja u Finskoj“, kaže Markku Kivisto, šef Cleantech-a, Invest in Finland.

Izvor: Vaasa

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!