Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRio Tinto ostaje u Srbiji uprkos spekulacijama o odlasku

Rio Tinto ostaje u Srbiji uprkos spekulacijama o odlasku

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u nedelju da kompanija Rio Tinto nije napustila Srbiju, jer ovde poseduje “veliku površinu zemlje”.

“Ne možete oduzeti tu zemlju tim ljudima (preduzeću). Ako to uradite, krenuli ste u nacionalizaciju. Ako se odlučite za nacionalizaciju, onda u ovoj zemlji nema pravne sigurnosti ni za investitore, ni za kompanije”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da se nada da nova vlada neće pokušati da uradi nešto tako.

Supported by

Meštani u tom delu Srbije dobrovoljno su prodali svoje zemljište Rio Tintu, rekla je ona.

“Ni jedan milimetar zemlje koju poseduje Rio Tinto nije rezultat eksproprijacije. Ponudili su neke pare, a ti ljudi su to prodali. Ne možete to zemljište da uzmete”, rekla je premijerka.

Brnabić je objasnila da je Rio Tinto došao u Srbiju nešto pre 2004. godine kada su promenjeni zakoni o rudarstvu, tako da kada neko ima pravo na istraživanje, automatski dobija i pravo eksploatacije.

Rio Tinto sada može da tuži Srbiju na osnovu toga“, dodala je ona.

Načelnik Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević rekao je da u vezi sa ugovorom sa kompanijom Rio Tinto postoje dve opcije: ili da se raskine ili da se produži.

Raskid bi koštao državu “najmanje pola milijarde”, objasnio je on, dodajući da je druga opcija da se “stvori snažan pokretač rasta”.

Brnabić je rekla da ne postoji ugovor „kao takav“, ali da kompanija ima dozvolu za istraživanje koja ne može biti izdata nikom drugom osim ako sam Rio Tinto ne odluči da je ne koristi.

“Država ne može da je da nekom drugom. Nemamo ugovor, ali ta dozvola je važeća. Kada ste 2004. godine izdali prvu dozvolu za istraživanje, a zatim promenili zakon 2006. godine, produžavajući prava istraživanja do 2012. godine, bivša vlast je gurnula državu u to“, rekla je premijerka.

Izvor : miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!