Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoPronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje zelene tranzicije.

Za tehnologije čiste energije potrebno je sve više ovih sirovina, ali zalihe, posebno litijuma i nikla, se bore da održe korak sa potražnjom. Situaciju otežava neizvesnost, kao što je rast potražnje za električnim vozilima (EV), koja predstavlja značajne izazove za lance snabdevanja sirovinama.

Da bi odgovorili na ove izazove, lanci snabdevanja moraju ostati stabilni, ali fleksibilni da se prilagode neizvesnostima. Moraju postati otporniji. U našem najnovijem izveštaju analiziramo prepreke, neizvesnosti i rizike koji okružuju lance snabdevanja sirovinama, nudeći preporuke za poboljšanje njihove otpornosti.

Supported by

Dinamika potražnje i ponude zelene tranzicije podstiče eksponencijalni rast potražnje za kritičnim sirovinama. Očekuje se da će sektori kao što su solarna energija, energija vetra, električne mreže i EV pokretati skoro 90% potražnje za litijumom, 60-70% potražnje za niklom i kobaltom i preko 40% potražnje za bakrom i retkim zemljanim elementima do 2040. , smatraju iz Međunarodne agencije za energiju.

Ekspanzija tehnologije baterija, posebno litijum-jonskih (Li-jonskih) ćelija za EV i sisteme za skladištenje energije, primarni je pokretač ovog porasta potražnje. Predviđa se da će potražnja na tržištu za Li-jonskim i natrijum-jonskim (Na-jonskim) baterijama porasti sa oko 795 GVh u 2022. na skoro 5.000 GVh u 2030. godini.

Međutim, vlada velika neizvesnost u lancima snabdevanja sirovinama. Faktori kao što su rast prodaje električnih vozila, cene sirovina, geopolitičke tenzije i pojava dubokomorskog rudarstva mogli bi značajno da utiču na ove lance. Štaviše, neizvesnosti doprinosi dug vremenski period potreban za uspostavljanje novih rudarskih projekata.

Otporni lanci snabdevanja imaju za cilj da ublaže ove izazove stabilizacijom operacija, povećanjem fleksibilnosti, podsticanjem saradnje i efikasnim balansiranjem rizika i troškova. Naš izveštaj opisuje ciklični pristup zasnovan na scenarijima za izgradnju otpornih lanaca snabdevanja, fokusirajući se na stabilnost, fleksibilnost i nepredviđene situacije.

Pored toga, predložene mere za ograničavanje rizika koje ciljaju na specifične vrste rizika, uključujući finansijsku zaštitu, dugoročne ugovore i tehnološka ulaganja. Sekundarni rizici su nedostatak veština i rizici intelektualne svojine.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...
error: Content is protected !!