Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoPosle 27 godina čekanja Rio Tinto kreće u najveći svetski rudarski projekat

Posle 27 godina čekanja Rio Tinto kreće u najveći svetski rudarski projekat

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rio Tinto je u Srbiji još od 2004.godine kada je istražujući oblast Zapadne Srbije, otkrio novu rudu „jadarit“, kombinaciju litijuma i bora. I danas je tu, bez obzira na reagovanja javnosti i ekoloških organizacija. A da će biti uporan pokazuje i slučaj iz Afrike gde je 27 godina čekao da krene sa novim rudnikom.

Najveći svetski rudarski projekat vredan 20 milijardi dolara počeće ove godine nakon 27-godišnjeg čekanja praćenog neuspesima i skandalima.

Projekat podrazumeva vađenje gvožđa, železničke konstrukcije i luke u udaljenom delu zapadne Afrike.

Supported by

Državni udari, sudske bitke, korupcija…

Kompanija Rio Tinto prvi put je obezbedila dozvolu za istraživanje u planinama Simandu u jugoistočnoj Gvineji, 550 km od primorske prestonice, još 1997. Od tada je zemlja sa 13 miliona stanovnika imala dva državna udara, četiri šefa država i tri predsedničkih izbora, piše Financial Times.

U isto vreme, Rio Tinto je imao šest izvršnih direktora, izgubio je polovinu licence, vodio dugotrajne sudske bitke sa nekoliko korporativnih rivala, rešio optužbe za korupciju sa američkim vlastima i čak je pokušao da potpuno izađe iz projekta, samo da bi prodaja propala.

“Kavijar rude gvožđa”

Projekat u Gvineji je preskup za bilo koju drugu rudarsku kompaniju da bi se samostalno razvijao, a ovaj je partnerstvo između Rio Tinta, gvinejske vlade i najmanje sedam drugih kompanija, uključujući pet iz Kine.

Predviđa se da će udeo kompanije Rio Tinto u ukupnim troškovima biti 6,2 milijarde dolara.

Ruda koju Rio Tinto planira da vadi ima prosečan sadržaj gvožđa veći od 65 odsto, među najvišima na svetu i nazivaju ga „kavijarom rude gvožđa“.

Izvor :Bonitet.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!