Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoPortugalski premijer izneo čvrst stav o rudarstvu litijuma: nema prostora za oklevanje

Portugalski premijer izneo čvrst stav o rudarstvu litijuma: nema prostora za oklevanje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Portugalski premijer Antonio Kosta rekao je da nema oklevanja kada je u pitanju eksploatacija litijuma u Portugalu, koristeći činjenicu da ta zemlja ima najveće rezerve u Evropi.

„ Litijum je prirodni resurs koji je ključan za energetsku tranziciju, a mi imamo najveće rezerve u Evropi. Nema oklevanja, mi zaista moramo da iskoristimo prednosti litijuma koji imamo u Portugalu“, rekao je Antonio Kosta.

Premijer je govorio u fabrici Tojota Kaetano u Ovaru tokom predstavljanja prototipa električnog vozila japanskog brenda dizajniranog specijalno za Olimpijske i Paraolimpijske igre Pariz-2024.

Supported by

Odlazeći premijer je rekao da je dekarbonizacija u Portugalu „ogromna prilika za razvoj ekonomskog potencijala zemlje“, tvrdeći da bi upotreba litijuma trebalo da uključi rudarstvo, preradu i fabrike baterija.

„U Portugalu imamo sav potencijal i mogućnosti za rudarstvo, rafinaciju i fabrike litijumskih baterija“, rekao je on.

Kosta se takođe osvrnuo na zeleni vodonik, još jedno od rešenja u oblasti dekarbonizacije, rekavši da zemlja ima „ogromnu konkurentnost“ u ovom gorivu, ne samo da bi obezbedila potrebe  nacionalne industrije, već i da bi povećala izvoz zelenog vodonika.

On je takođe rekao da je zemlja na čelu energetske tranzicije, dodajući da je zbog ulaganja u obnovljive izvore energije Portugal mogao da ima cenu proizvodnje zelene energije koja je „ekstremno konkurentna na globalnom nivou“.

„Baš juče je Evropska komisija objavila grafikon o varijaciji cena energije u različitim zemljama. Kod nekih je cena porasla više,kod drugih manje. Jedina zemlja u kojoj se očigledno smanjila je Portugal, zahvaljujući doprinosu obnovljivih izvora energije“, rekao je on.

Predsednik Tojote Kaetano Portugal Hoze Ramos pozvao je na stvaranje mreže za distribuciju vodonika, upozoravajući da zemlja propušta priliku za proizvodnju baterija.

„Najveća rezerva litijuma u ​​Evropi je u Portugalu, a kombinacija proizvodnje litijuma sa njegovom rafinacijom i proizvodnjom baterija je fundamentalna zbog logističkih problema. Mi to propuštamo jer druge zemlje to već rade i rizikujemo da izgubimo ovu priliku“, rekao je on.

Izvor : Macau Business

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!