Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoPokrenuta peticija protiv otvaranja rudnika litijuma na istoku BiH

Pokrenuta peticija protiv otvaranja rudnika litijuma na istoku BiH

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U Loparama, na istoku Bosne i Hercegovine, održan je skup meštana koji se protive otvaranju rudnika litijuma na planini Majevica, koja je, prema prostornom planu Republike Srspke od 2015. do 2025, predviđena da bude zaštićena kao ‘Park prirode’, o čemu još nema zvanične odluke.Istraživanja litijuma na području ove opštine vršila je švajcarska kompanija „Arcore AG“, iz koje su za Radio Slobodna Evropa (RSE) istakli da pripremaju dokumentaciju potrebnu za dodelu koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina.

Ova kompanija je dobila odobrenje vlade RS za geološka istraživanja na području ove opštine.

Tome se protive meštani i ekološka udruženja koji su na današnjem skupu tražili da se obustavi projekat za otvaranje rudnika litijuma.

Supported by

Meštani su počeli i potpisivanje peticije protiv otvaranja rudnika, koje će trajati sedam dana.

„Ne prihvatamo da se lokalnoj zajednici oduzima pravo na rudarenje i ukida procena uticaja na životnu sredinu“, poručili su iz inicijative „Zaštitimo Majevicu“, uz tvrdnju da to predviđa novi nacrt Zakona o geološkim istraživanjima koji je skupština RS usvojila krajem prošle godine.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić danas je izjavio za Radio Slobodna Evropa da kompanija „Arcore AG“ nije podnela zahtev za dodelu koncesije u cilju eksploatacije, kao i da u ovom trenutku „ne postoje ni formalni uslovi da se vodi koncesioni postupak“.

Inače, ministarstvo energetike rudarstva i industrije RS-a nadležno je za izdavanje dozvola za istraživanja i koncesije.

Na internet stranici Evropskog instituta za litijum, čiji je član i kompanija „Arcore AG“ se navodi da je preliminarna procena resursa u Loparama približno 2,4 miliona tona litijum karbonata i približno 33,1 milion tona borne kiseline.

Arcore AG je kompanija koja je u Bosni i Hercegovini prisutna od 2018. godine, kada je od ministarstva energetike i rudarstva RS dobila dozvolu za istraživanje litijuma na području Lopara i Zvornika.

Osnivački kapital kompanije, koja je za potrebe poslovanja otvorena u Laktašima kod Banjaluke, iznosio je 11,8 miliona maraka (oko 5,9 miliona evra).

Izvor : Danas

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...
error: Content is protected !!