Supported byspot_img
Supported byspot_img
UncategorizedObilje i znacaj svestranog emenenta mangana

Obilje i znacaj svestranog emenenta mangana

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Mangan, simbolizovan kao Mn u periodnom sistemu, je hemijski element poznat po širokoj primeni i vitalnoj ulozi u različitim industrijskim sektorima.

Od proizvodnje čelika i skladištenja energije do sanacije životne sredine i zdravlja ljudi, svestranost mangana čini ga nezamenljivim resursom.

U ovom članku istražujemo obilje mangana na Zemlji, bacajući svetlo na njegovu distribuciju, izvore i značaj.

Supported by

Obilje i distribucija:

Mangan je 12. najzastupljeniji element u Zemljinoj kori, sa prosečnom koncentracijom od približno 0,1%. Iako nije tako bogat kao gvožđe ili aluminijum, njegova rasprostranjena pojava obezbeđuje stabilno snabdevanje.

Rude bogate manganom mogu se naći u brojnim geološkim okruženjima, uključujući sedimentna, magmatska i metamorfna okruženja.

Većina svetskih nalazišta mangana nalazi se u četiri glavna regiona: manganskom polju Kalahari u Južnoj Africi, basenu Transval u Gabonu, okrugu Odiša u Indiji i okrugu Postmasburg u Južnoj Africi. Ove regione karakteriše prisustvo formacija rude mangana visokog kvaliteta, što ih čini ključnim izvorima za globalnu proizvodnju mangana.

Izvori i rudarstvo:

Mangan se prvenstveno dobija vađenjem i preradom ruda mangana. Glavne rude uključuju piroluzit (MnO2), psilomelan (Ba,H2O)2Mn5O10 i rodohrozit (MnCO3). Ove rude se obično javljaju kao slojevi unutar sedimentnih stena, što zahteva rudarske tehnike kao što su otvoreni kopovi ili podzemne operacije da bi se izvukli.

Jednom iskopane, rude mangana prolaze kroz procese obogaćivanja, uključujući drobljenje, mlevenje i magnetno odvajanje, da bi se dobili koncentrati mangana. Nakon toga, tehnike topljenja ili luženja se koriste za rafinisanje koncentrata u čist metal mangana ili jedinjenja mangana visoke čistoće pogodna za specifične primene.

Značaj i primena:

Mangan ima primenu u više sektora zbog njegovih izuzetnih svojstava.

Jedna od njegovih primarnih primena leži u industriji čelika, gde je mangan vitalni legirajući element koji čeliku daje snagu, žilavost i otpornost na habanje. Procenjuje se da se oko 90% globalne potrošnje mangana pripisuje proizvodnji čelika.

Štaviše, mangan nalazi široku primenu u sistemima za skladištenje energije, posebno u punjivim litijum-jonskim baterijama. Kao ključna komponenta u materijalu katode, mangan omogućava visoku gustinu energije, stabilnost i poboljšane performanse ciklusa. Rastuća potražnja za električnim vozilima i skladištenjem obnovljive energije značajno je povećala potrebu za manganom poslednjih godina.

Pored toga, mangan igra ključnu ulogu u sanaciji životne sredine, služeći kao katalizator u različitim industrijskim procesima.

Pomaže u uklanjanju zagađivača kao što su jedinjenja sumpora i azota iz goriva, smanjujući emisije i promovišući čistije izvore energije. Katalizatori na bazi mangana se takođe koriste u tretmanu vode za uklanjanje zagađivača i u proizvodnji plastike, đubriva i keramike.

Zdravlje i ishrana:

Mangan je esencijalni nutrijent za ljudsko zdravlje i uključen je u brojne fiziološke procese.

Ima vitalnu ulogu u aktivaciji enzima, razvoju kostiju i metabolizmu ugljenih hidrata, aminokiselina i holesterola. Izbalansiran unos mangana putem dijetetskih izvora, kao što su integralne žitarice, mahunarke i orašasti plodovi, ključan je za održavanje opšteg blagostanja.

Obilje mangana na Zemlji, iako ne toliko kao neki drugi elementi, dovoljno je da zadovolji potrebe različitih industrija. Sa svojim raznovrsnim svojstvima i široko rasprostranjenom pojavom, mangan igra nezamenljivu ulogu u proizvodnji čelika, skladištenju energije, sanaciji životne sredine i zdravlju ljudi.

Dok nastavljamo da koristimo njegov potencijal i istražujemo nove primene, važnost ovog elementa u oblikovanju našeg modernog sveta ne može se preceniti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!