Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
UncategorizedNortvolt je blizu dogovora sa Kanadom o 7 milijardi dolara vrednoj fabrici...

Nortvolt je blizu dogovora sa Kanadom o 7 milijardi dolara vrednoj fabrici baterija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Švedski proizvođač Nortvolt AB blizu je dogovora o izgradnji fabrike baterija za električna vozila u blizini Montreala, projekta za koji se očekuje da će vredeti oko 7 milijardi dolara.

Vlade Kanade i Kvebeka spremaju se da Nortvoltu pruže finansijsku pomoć koja bi mogla biti vredna milijarde. Sličnog sporazum je sklopljen sa Folksvagenom  o izgradnji fabrike baterija za električna vozila u Ontariju.

Dogovor sa Nortvoltom bi naglasio ambicije premijera Džastina Trudoa da Kanada osvoji značajan deo severnoameričkog lanca snabdevanja električnim vozilima. Trudoova vlada i vlada Ontarija obećale su Folksvagenu više od 14 milijardi dolara za njegovu predloženu fabriku u Sent Tomasu, Ontario.

Supported by

Takođe su u pregovorima sa Stelantis NV o fabrici EV baterija u gradu Vindzor, Ontario.

Količina državnog novca koji je u igri je velika jer kanadski zvaničnici pokušavaju da izjednače podsticaje koje bi kompanije dobile, prema Zakonu o smanjenju inflacije, ako bi izgradile svoje proizvodne pogone u SAD. Američki zakon, koji je prošle godine potpisao predsednik Džo Bajden, nudi tekuće subvencije za proizvodnju baterija za električna vozila, a ne samo za troškove izgradnje novih postrojenja.

Projekat Nortvolt , koji će biti izgrađen u Saint-Basile-le-Grand-u, oko 25 kilometara istočno od Montreala , uključuje fabriku katoda, liniju za montažu baterija i postrojenje za reciklažu. Ako se gradi po planu, to bi bila jedna od najvećih investicija privatnog sektora ikada u Kvebeku, drugoj najmnogoljudnijoj provinciji Kanade.

Odabirom Kvebeka, Northvolt, koji ističe da je njegov cilj da izgradi „najzeleniju bateriju na svetu“, imaće koristi od jeftine i čiste hidroelektrane u pokrajini.

„Nortvolt trenutno radi studiju lokacije u Severnoj Americi, analizirajući više mogućih lokacija u SAD i Kanadi. Ovaj proces je još uvek u toku i nije doneta konačna odluka o ulaganju“, rekao je portparol Northvolta Anders Tor.

Northvolt sa sedištem u Stokholmu, koji su osnovali bivši rukovodioci kompanije Tesla Inc. 2016. godine, ima primarnu proizvodnu lokaciju u Skeleftea, Švedska, i dve druge fabrike u radu u Evropi. Kompanija ima partnerstvo sa Volvo grupom, BMV-om i Folksvagenom i kaže da ima više od 55 milijardi dolara u ugovorima.

Kvebek je uložio mnogo truda u stvaranje čvorišta za proizvodnju baterija za električna vozila. General Motors Co. i Posco Future M Co. su obezbedili, od pokrajinske i savezne vlade, polovinu finansija za predloženu fabriku katodnih materijala u vrednosti od 600 miliona dolara u gradu Becancour. Ford Motor Co. i nemački BASF SE takođe su izrazili interesovanje za ulaganja u regionu.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!