Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoMangan dobija na značaju kao ključni materijal za EV baterije

Mangan dobija na značaju kao ključni materijal za EV baterije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Mangan nije prvi metal koji vam pada na pamet kada razmišljate o baterijama za električna vozila, ali sirovina je veoma tražena među proizvođačima automobila. Automobilski gigant Stellantis je nedavno potpisao ugovor sa australijskom rudarskom kompanijom Element 25. Kao deo petogodišnjeg sporazuma,oni će Stellantisu isporučiti mangan sulfat monohidrat visoke čistoće za baterije. Isporuke će početi 2026. godine, uključujući ukupnu zapreminu od 45 kilotona, sa opcijama za produženje roka isporuke i obima.

Dogovor je još jedan primer kako proizvođači automobila ulažu napore da obezbede dugoročne zalihe kritičnih sirovina potrebnih za pravljenje električnih vozila. Na kraju krajeva, očekuje se da će globalna potražnja za električnim vozilima porasti ove decenije, jer se proizvođači, posebno u Evropi, pripremaju za masovno usvajanje.

Mangan “obećava”

Supported by

Dok su kobalt i litijum među metalima koji se obično povezuju sa EV baterijama, mangan se pojavljuje kao sve važniji materijal za budućnost EV industrije.

Neki idu toliko daleko da ga opisuju kao „mineral decenije“ jer se može nabaviti etičkije u poređenju sa drugim metalima. Takođe je jeftiniji za nabavku od materijala poput kobalta.

Mangan je stabilizujuća komponenta u katodama litijum-jonskih baterija nikl-mangan-kobalta koje se koriste u električnim vozilima. Materijal povećava gustinu energije i time poboljšava domet vožnje. Istovremeno, smanjuje zapaljivost EV baterija.

Mineral je 12. najzastupljeniji element, poreklom prvenstveno iz Južne Afrike, Kine, Australije, Brazila, Indije i Gabona. Obično se koristi u industriji čelika, a kompanija za materijale i reciklažu Umicore kaže da se oko 90% mangana koristi za proizvodnju gvožđa i nerđajućeg čelika.

Umicore vidi tehnologije baterija bogatih manganom kao veoma obećavajuće. Član upravnog odbora, Ralf Kiessling, koji je odgovoran za materijale za punjive baterije u kompaniji, govorio je o tehnologiji u nastajanju. Dodao je da su tehnologije bogate manganom zaista postale privlačne, jer kompanija sada sarađuje sa OEM proizvođačima i proizvođačima ćelija.

Alternativne baterije

Prema BloombergNEF-u, očekuje se da će potražnja za manganom porasti devet puta do 2030. godine. Proizvođači se interesuju za mangan jer je pristupačniji i mogao bi da pomogne u smanjenju troškova proizvodnje baterija.

Na prošlogodišnjem događaju, izvršni direktor Tesle Elon Musk istakao je potencijal baterija zasnovanih na manganu. Folksvagen je takođe nagovestio činjenicu da bi mangan mogao da igra značajniju ulogu u budućim baterijama.

Manganese Ks Energi Corp sa sedištem u Kanadi veruje da bi metal mogao da poremeti tržište litijum-jonskih baterija kao održivu alternativu. U toku je nekoliko projekata koji istražuju potencijal za razvoj baterija na bazi mangana čija je prednost veća gustina energije.

Prelazak na katode sa visokim sadržajem mangana mogao bi pomoći proizvođačima vozila da ispune ciljeve proizvodnje električnih vozila u narednim godinama. Čini se da je maksimalno iskorištavanje mangana kao materijala za EV baterije na dnevnom redu mnogih proizvođača automobila ovih dana.

Izvor :Autovista24

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!