Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoMađarska će pomoći da Srbija poveća potrošnju gasa kao energenta 21. veka

Mađarska će pomoći da Srbija poveća potrošnju gasa kao energenta 21. veka

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Osnivanje zajedničkog preduzeća Srbije i Mađarske za gas pomoćiće da se taj energent 21. veka više koristi u Srbiji, rekao je u utorak predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić.

On je za Betu rekao da je gas u Mađarskoj u širokoj upotrebi i da bi to iskustvo moglo da se koristi i u Srbiji gde se gas malo koristi, prenosi Beta.

„Srbija je favorizovala upotrebu gasa u industriji, stanovništvo ga malo koristi, a i malo elektroenergetskih kapaciteta koristi gas za proizvodnju električne energije, a termoelektrane na ugalj su zastarele i treba da se smanjuje upotreba fosilnih goriva“, rekao je Vuletić.

Supported by

Srbijagas i mađarsko preduzeće za gas MVM osnovali su zajedničko preduzeće za gas u okviru Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske.

Vuletić je rekao da u Velikoj Britaniji 80 odsto potrošača koriti gas, u Holandiji 55 odsto, a da je visok procenat i u Mađarskoj, dok u Srbiji široka potrošnja obuhvata 15 odsto potrošača.

On je ocenio da će osnivanjem tog preduzeća to biti najveći dobitak, kao i korišćenje mađarskog skladišta.

Što se tiče nabavke gasa, kako je rekao, tu se ne mogu očekivati neki benefiti jer se i Mađarska gasom snabdeva preko Srbije i Balkanskog toka.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

error: Content is protected !!