Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoKoncesija za rudarstvo litijuma „raskinula ugovor sa lokalnim udruženjima“

Koncesija za rudarstvo litijuma „raskinula ugovor sa lokalnim udruženjima“

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

 

„Cilj je bio doprineti pacifikaciji, ali taj cilj nije dobro shvaćen“

Supported by

Daljnji sukobi u Montalegreu jer je Lusorecursos Portugal Lithium, kompanija koja želi da kopa u toj oblasti, se povukla iz nedavno potpisanih ugovora sa lokalnim udruženjima, rekavši za Radio Montalegre da je njihov cilj „da doprinese pacifikaciji, što je činjenica koju nisu dobro razumeli zajednice, i u tom smislu smo poništili ono što je bilo moguće”

Grupe protiv rudarstva nalepile su izjavu Lusorecursosa na društvene mreže, sugerišući da je ovo deo strategije „zavadi pa vladaj“.

U saopštenju, koje je potpisao direktor Lusorekurosa Portugal Lithium-a, Ricardo Pinheiro, kaže se da „Lusorecursos veruje da je neophodno obezbediti da lokalni entiteti razmotre najbolju opciju za konkretnu primenu finansijske nadoknade za koncesiju.

„Da bi se obezbedilo da lokalni subjekti imaju mogućnost da razmotre kako im odgovara, Lusorecursos se povlači iz protokola potpisanog 16. juna 2023. godine, jednostrano se obavezujući da će u okviru maksimalnog nivoa davati navedene pogodnosti u cilju održivog razvoja teritorije, dozvoljeno zakonom”.

Komentar na mreži bio je zajedljiv, sa „pokretom Ne rudarstvu Montalegrea“ koji je svojim sledbenicima rekao da se „probude!“, dodajući „zabranjeno rudarenje!“

Ovaj poseban ustupak je bio pun kontroverzi. Bilo je čak i trenutka kada je izgledalo da će cela koncesija biti ukinuta.

Trenutno se vode javne konsultacije o lokaciji rafinerije, što se potencijalno smatra dodatnom pretnjom opstanku Iberijskog vuka.

Portparol Lusorecursosa rekao je da kompanija očekuje još najmanje godinu dana birokratije pre nego što dobije puno zeleno svetlo za početak kretanja.

„Za ove stvari uvek treba vremena“, rekao je Residentu, sugerišući da politički pritisci stoje iza odluke da se povuče iz lokalnih sporazuma. „Naravno, političke stranke koje su protiv ovog plana žele da izbegnu da se ljudi umešaju u kompaniju“, rekao je on.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska strateška transformacija u upravljanju kritičnim sirovinama

Nedavni privremeni sporazum Saveta i Evropskog parlamenta o povećanju snabdevanja kritičnim sirovinama predloženim Zakonom o kritičnim sirovinama najavljuje ključni napredak u evropskoj strategiji sirovina. Čekajući formalno usvajanje, ovaj sporazum je svedočanstvo posvećenosti Evropske unije da transformiše svoju zavisnost od...

Vulcan pušta u rad fabriku za ekstrakciju litijuma u ​​Nemačkoj

Nastojanja Vulcan Energi Resources-a za „budućnost” evropskog lanca snabdevanja litijumom i industrije električnih vozila (EV) dostigla je prekretnicu otvaranjem fabrike za optimizaciju ekstrakcije litijuma vrednog 60 miliona AU u Landauu u Nemačkoj. Kompanija kaže da početak rada u fabrici označava...

Energetska tranzicija sa novim EITI standardom

Promene u globalnom energetskom pejzažu predstavljaju i prilike i izazove za zemlje koje se oslanjaju na ekstraktivni sektor. Za zemlje koje proizvode naftu, gas i ugalj, postoji neizvesnost u pogledu dugoročne održivosti projekata i potencijalnog pada državnih prihoda. Za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!