Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoKoncesija za rudarstvo litijuma „raskinula ugovor sa lokalnim udruženjima“

Koncesija za rudarstvo litijuma „raskinula ugovor sa lokalnim udruženjima“

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

 

„Cilj je bio doprineti pacifikaciji, ali taj cilj nije dobro shvaćen“

Supported by

Daljnji sukobi u Montalegreu jer je Lusorecursos Portugal Lithium, kompanija koja želi da kopa u toj oblasti, se povukla iz nedavno potpisanih ugovora sa lokalnim udruženjima, rekavši za Radio Montalegre da je njihov cilj „da doprinese pacifikaciji, što je činjenica koju nisu dobro razumeli zajednice, i u tom smislu smo poništili ono što je bilo moguće”

Grupe protiv rudarstva nalepile su izjavu Lusorecursosa na društvene mreže, sugerišući da je ovo deo strategije „zavadi pa vladaj“.

U saopštenju, koje je potpisao direktor Lusorekurosa Portugal Lithium-a, Ricardo Pinheiro, kaže se da „Lusorecursos veruje da je neophodno obezbediti da lokalni entiteti razmotre najbolju opciju za konkretnu primenu finansijske nadoknade za koncesiju.

„Da bi se obezbedilo da lokalni subjekti imaju mogućnost da razmotre kako im odgovara, Lusorecursos se povlači iz protokola potpisanog 16. juna 2023. godine, jednostrano se obavezujući da će u okviru maksimalnog nivoa davati navedene pogodnosti u cilju održivog razvoja teritorije, dozvoljeno zakonom”.

Komentar na mreži bio je zajedljiv, sa „pokretom Ne rudarstvu Montalegrea“ koji je svojim sledbenicima rekao da se „probude!“, dodajući „zabranjeno rudarenje!“

Ovaj poseban ustupak je bio pun kontroverzi. Bilo je čak i trenutka kada je izgledalo da će cela koncesija biti ukinuta.

Trenutno se vode javne konsultacije o lokaciji rafinerije, što se potencijalno smatra dodatnom pretnjom opstanku Iberijskog vuka.

Portparol Lusorecursosa rekao je da kompanija očekuje još najmanje godinu dana birokratije pre nego što dobije puno zeleno svetlo za početak kretanja.

„Za ove stvari uvek treba vremena“, rekao je Residentu, sugerišući da politički pritisci stoje iza odluke da se povuče iz lokalnih sporazuma. „Naravno, političke stranke koje su protiv ovog plana žele da izbegnu da se ljudi umešaju u kompaniju“, rekao je on.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!