Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoKoliko je objekata i zemljišta u dolini Jadra Rio Tinto kupio zbog...

Koliko je objekata i zemljišta u dolini Jadra Rio Tinto kupio zbog litijuma?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je pozvao kompaniju “Rio Tinto” da sruši kuće koje je kupila u dolini Jadra, nazvavši ih “ruglom” i “šutom”. Podaci do kojih je došla “Nova” pokazuju da je firma “Rio Sava Exploration”, ćerka firma “Rio Tinta”, na teritoriji grada Loznica vlasnik čak 534 nepokretnosti, od čega je ukupno 89 kuća, a ostatak su parcele, odnosno građevinsko ili poljoprivredno zemljište.

Ekološke organizacije i dalje upozoravaju da ni država ni kompanija Rio Tinto nisu odustali od projekta “Jadar”, dok Aleksandar Vučić u svojim obraćanjima javno pokazuje da ne može da prežali što je on stavljan van snage.

Predsednik Srbije je i nedavno izjavio da se nada da će neka nova vlada promeniti stav oko litijuma i izneo tvrdnje da su i neke strane službe učestvovale u insistiranju da se taj projekat zabrani. On je potom pozvao “Rio Tinto” da sruši kuće koje su sada u vlasništvu te kompanije.

Supported by

– Ovo sa litijumom bi nam u budućnosti donelo mnogo, iako smo već izgubili mnogo zato što su nas nasankali… Ispali smo ovce, nasankali su nas strani obaveštajci na petoparcu – rekao je Vučić.

Zvanični podaci pokazuju da je “Rio Tinto”, odnosno ćerka firma te kompanije “Rio Sava Exploration” vlasnik čak 534 nepokretnosti. Sve one se nalaze na teritoriji Loznice, u mestima Gornje Nedeljice i Slatina.

U katastru je pobrojano ukupno 89 objekata koji se vode na tu firmu, a ostatak su parcele – građevinsko i poljoprivredno zemljište različite klase.

Danijela Nestorović, advokat i poslanica stranke Zajedno, navodi za “Novu” da je, koliko zna, “Rio Tinto” prošle godine kupio poslednji objekat u tom delu Srbije i dodaje da je to ranije bio komšija aktiviste Zlatka Kokanovića. Tada je zvanično već bio obustavljen projekat “Jadar”.

– Zlatko me je zvao i pitao da li ima pravo preče kupovine. Negde je i komšija bio u obavezi da mu ponudi plac, jer su to susedne parcele. Međutim, on je dao svoju ponudu, ali čovek se ipak odlučio za “Rio Tinto” – kaže Nestorović.

Nestorović dodaje da je ona, kada je objavljeno da je ukinut projekat Jadar, govorila da to nije završena priča, te da je bilo reč o predizbornom obećanju. Kako kaže, misli da se od toga nije odustalo.

– Njima je najmanji problem da donesu novu uredbu Vlade. Kao što preko noći za vreme godišnjih odmora donose zakone, šta bi bio problem da na sednici Vlade donesu uredbu o tako bitnoj stvari. Videli ste kako je prošao i Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o upravljanju javnim preduzećima… Svaki put kad izađu u javnost sa pričom o Rio Tintu desi se neki novi pomak oko te kompanije – upozorava Nestorović.

“Rio Tinto” je u avgustu prošle godine (kad je projekat bio obustavljen) kupio zemljište u dolini Jadra, a kako nam je tada rečeno, reč je o parcelama u zoni 1B oko rudnika.

Tužba Upravnom sudu

Projekat “Jadar” ukinut je zvanično u januaru prošle godine, kada je doneta Uredba o prestanku važenja prostornog plana područja posebne namene za taj projekat. To je učinjeno nekoliko meseci pre izbora, a nakon masovnih protesta građana. Brnabić je tada rekla da su poništeni svi upravni akti vezani za “Rio Tinto”, odnosno “Rio Sava”, sve dozvole, rešenja…, a da ugovore nikad nismo imali.

Iako je kompanija “Rio Tinto”, nakon donošenja Uredbe, saopštila prihvataju odluku Vlade, kasnije je podnela tužbu Upravnom sudu. Do danas nije saopšteno da je taj postupak okončan.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Skladištenje energije kao čista alternativa regionima sa intenzivnim ugljenikom

Skladištenje energije je posebno važno za regione sa intenzivnim upotrebom uglja i emisijom ugljenika, jer pruža čistiju alternativu tradicionalnim termoelektranama na fosilna goriva. Kako se fosilna goriva postepeno gase, javlja se  potreba za alternativnim metodama. Skladištenje energije može da...

Komparativna analiza tehnologija baterija za skladištenje energije

Baterije igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju kratkoročne fleksibilnosti energetskog sistema, nudeći prednosti kao što su geografska fleksibilnost i fleksibilnost veličine. Za razliku od nekih drugih sistema za skladištenje, kao što je pumpna hidroakumulacija, baterije ne zahtevaju specifične uslove, što...

Uloga obnovljivog vodonika u skladištenju energije i dekarbonizaciji

Obnovljiva električna energija se može efikasno skladištiti pretvaranjem u obnovljivi vodonik ili amonijak kroz proces elektrolize. Ova goriva se mogu direktno koristiti u različitim sektorima krajnje upotrebe ili skladištiti za kasniju konverziju nazad u električnu energiju. Kada se proizvodi...
error: Content is protected !!