Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoKineski CATL razmatra ponudu za dva rudnika litijuma u ​​Sečuanu

Kineski CATL razmatra ponudu za dva rudnika litijuma u ​​Sečuanu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kineski gigant baterija CATL razmatra ponudu za prava na istraživanje dva domaća rudnika litijuma u ​​jugozapadnoj provinciji Sečuan. Proizvođač baterija za električna vozila nedavno je osnovao novu rudarsku podružnicu kako bi se uskladio sa procesom nadmetanja, izvestili su lokalni mediji.

Zašto je to važno: CATL-ovo interesovanje za dva nova rudnika litijuma signalizira njegovu nameru da dalje integriše uzvodne resurse usred već nestabilnih lanaca snabdevanja baterijama.

Međutim, CATL-u će možda biti teško da izvuče obilne resurse litijuma na bezbedan i isplativ način zbog loših geoloških uslova na visoravni, dodaje se u izveštaju, citirajući istraživačku belešku o snabdevanju litijumom kompanije Guosen Securities od 12. januara.

Supported by

Detalji: CATL je osnovao novu rudarsku kompaniju pod nazivom Maerkang Times Mining preko podružnice, sa registrovanim kapitalom od 300 miliona RMB (42 miliona dolara), prema kineskoj bazi podataka preduzeća Tianyancha.

Nova firma je svoje glavne poslovne interese navela kao istraživanje mineralnih sirovina, razvoj novih sirovina, kao i pranje i preradu minerala. CATL je osnovao entitet sa namerom da se nadmeće za dva lokalna rudnika litijuma, izvestio je u ponedeljak državni medij The Paper.

Ovo se dešava samo nekoliko dana nakon što je kinesko ministarstvo prirodnih resursa 20. juna pokrenulo nadmetanje za prava na istraživanje dva rudnika litijuma u ​​gradu Merkang i obližnjem okrugu Džinčuan. Dve licence će biti stavljene na bezrezervnu aukciju po kombinovanoj početnoj ceni od 3,76 miliona RMB početkom sledećeg meseca, prema vladinim dokumentima.

Industrijski posmatrači očekuju da će dva rudnika držati impresivnu količinu litijuma, pošto je Kineski geološki zavod izvestio o „značajnim nalazima“ u vezi sa mineralnim resursima u Merkangu tokom 2019-2020, sa procenjenim sadržajem ekvivalenta litijum oksida od preko 1,8%. Očekuje se da će rezerva Džinčuan zadržati sadržaj oksida koji će dostići 1,3%, navodi se u izveštaju. CATL nije odgovorio na TechNodeov zahtev za komentar.

Kontekst: Naglo usvajanje električnih vozila u Kini je zauzvrat stvorilo više poslovnih poteza u rudarskom prostoru.

CATL je u januaru navodno obezbedio regulatorno odobrenje za masovnu kupovinu Sinuowei Mining Development Co. Ltd u vrednosti od 6,4 milijarde RMB, bankrotirane firme za rudarenje litijuma koja ima prava na istraživanje lokalnog rudnika sa prosečnim sadržajem litijum oksida od 1,18% u zapadnom Sečuanu. To znači rezervu od oko 24,9 miliona tona litijumove rude.

Zhite New Materials, rudar litijuma kojeg je ranije podržavao CATL, u februaru je dobio ponudu od 6,1 milijardu RMB za razvoj rezervi litijuma u ​​kineskom autonomnom regionu Xinjiang Uygur, izvestio je Yicai. Međutim, kompanija nije uspela da završi transakciju na vreme i u aprilu su joj lokalni regulatori zabranili predstojeće aukcije na tri godine, izvestio je Caixin.

Cene litijum karbonata za baterije dostigle su vrhunac od skoro 600.000 RMB po toni krajem prošlog novembra, pre nego što su u aprilu pale na oko 180.000 RMB u Kini. Prema podacima konsultantske kompanije Mysteel Group, litijum ostaje divlja vožnja za investitore u sirovinama jer su se cene 18. maja vratile na oko 300.000 RMB.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

EIT RawMaterials ulaže 100 miliona evra za jačanje evropskog sektora sirovina

EIT RawMaterials-a će sa 100 miliona evra podržati projekte sirovina od velikog značaja za Evropu, najavljeno je na Samitu o sirovinama. Sa ovom finansijskom injekcijom, pored prethodnih 200 miliona evra već uloženih za period 2023-25, organizacija nastavlja svoju stratešku...

Finska kompanija planira fabriku katodnih aktivnih materijala kao deo napora ka zelenoj tranziciji

Easpring Finland New Materials Oi, zajedničko preduzeće između Finnish Minerals Group i Beijing Easpring Material Technologi Co., Ltd., nedavno je podnelo zahtev za ekološku dozvolu za fabriku katodnog aktivnog materijala (CAM) u Kotki. Oni su zatražili ubrzanu obradu po...

Francuska planira rafineriju nikla i kobalta za jačanje lanca snabdevanja

Francuska vlada podržava inicijativu privatnog sektora za uspostavljanje rafinerije nikla i kobalta u blizini Bordoa, čiji je cilj jačanje lanca snabdevanja baterijama za električna vozila u zemlji i smanjenje zavisnosti od Kine. Po ceni od 300 miliona evra, projekat, koji...
error: Content is protected !!