Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoItalija nastavlja sa iskopavanjem kritičnih sirovina

Italija nastavlja sa iskopavanjem kritičnih sirovina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Rim remapira podzemne rezerve nacija, usred šireg zapadnjačkog nastojanja da osigura snabdevanje mineralima i elementima koji su u osnovi ekološke i digitalne tranzicije. Prema rečima ministra Ursa, reč je i o zaštiti Italije od kineskog držanja u sektoru.

Italija „rano kreće“ na kritične sirovine. Evropska unija se krećeda obezbedi zdravo snabdevanje sirovinama koje su u osnovi ekološke tranzicije. U razgovoru za Repubblica, ministar preduzeća Adolfo Urso je naglasio da je Rim već u poslu.

Supported by

U naredna tri do četiri meseca, zvaničnici i stručnjaci iz međuresorne radne grupe CRM će završiti ažuriranje italijanske mape mineralnih resursa starenja.

Pročitajte naš intervju sa bivšim šefom radne grupe, GiacomomVignom.

Prve procene pokazuju da italijanska zemlja ima najmanje 15 od 34 elementa koje je Evropa označila kao „strateške“. To uključuje litijum, kobalt, nikl, bakar i cink, kao i berilijum i volfram.

„Ali potencijal je još veći“, istakao je ministar Urso.

Više je strateški nego što mislite. Evropa je shvatila potrebu da postavi izazovne ciljeve na frontu zelene tranzicije, nastavio je ministar, napominjući da su CRM strateški za evropsku industriju, kao i za „našu slobodu i suverenitet“.

Kina dominira većinom lanaca snabdevanja čiste tehnologije, posebno kada je u pitanju rafinacija. Međutim, zapadne zemlje (uključujući SAD, Japan i EU) rade na suprostavljanjudominaciji Pekinga.

To uključuje ponovno otvaranje lokalnih rudarskih operacija. Većina Italijana je zatvorena u poslednjih trideset godina, pošto je Rim angažovao proizvodnju, a treće zemlje (kao što je Kina) su smanjile zastoj.

Po rečima samog ministra: „Upravo smo shvatili koliko je opasno oslanjati se na ruske fosilne izvore. Ne možemo učiniti isto sa Kinom u pogledu retkih zemalja i dragocenih minerala. Posebno imajući u vidu „ekspanzionističku politiku“ Pekinga, koja podrazumeva „akviziciju CRM depozita, uglavnom u Africi, a zatim koncentrisanje obrade kod kuće“.

Kroz Zakon o kritičnim sirovinama, objasnio je ministar, EU namerava da:

poveća domaću CRM proizvodnju na 10% očekivane potrošnje u 2030. godini,

obradi do 10% ovih CRM-ova unutar EU,

povećati reciklažu kako bi se pokrilo do 15% potrošnje,

smanji izloženost jednoj trećoj zemlji za svaki strateški materijal na maksimalno 65% tržišnog udela (za referencu, kineski uticaj na solarnu energiju u Evropi premašuje 80%).

Ursov recept: osim korišćenja i preusmeravanja postojećihfondova, rekao je ministar, evropske zemlje udružuju svoje resurse „za sticanje depozita van EU, sa ciljem da diversifikujuzalihe“ preko takozvanog Evropskog fonda suverenog bogatstva.

Kako to prodajete građanima?

Čuvena italijanska birokratska birokratija i NIMBI tendencije sigurno će stati na put ovom oživljavanju rudarstva. Prema ministru Ursu, ovo zahteva „operaciju poštenja”: to jest, podsećanje da smo „pustili CRM da dolaze iz zemalja u kojima su do sada kontrole životne sredine i kvaliteta rada bile minimalne. Delegirali smo problem na drugo mesto zbog ekonomske pogodnosti i da odbranimo naš životni standard.”

Evropska rudarska renesansa, naglasio je ministar, neće ići na račun njenih ambicioznih standarda zaštite životne sredine i socijalne zaštite.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!