Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoItalija nastavlja sa iskopavanjem kritičnih sirovina

Italija nastavlja sa iskopavanjem kritičnih sirovina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Rim remapira podzemne rezerve nacija, usred šireg zapadnjačkog nastojanja da osigura snabdevanje mineralima i elementima koji su u osnovi ekološke i digitalne tranzicije. Prema rečima ministra Ursa, reč je i o zaštiti Italije od kineskog držanja u sektoru.

Italija „rano kreće“ na kritične sirovine. Evropska unija se krećeda obezbedi zdravo snabdevanje sirovinama koje su u osnovi ekološke tranzicije. U razgovoru za Repubblica, ministar preduzeća Adolfo Urso je naglasio da je Rim već u poslu.

Supported by

U naredna tri do četiri meseca, zvaničnici i stručnjaci iz međuresorne radne grupe CRM će završiti ažuriranje italijanske mape mineralnih resursa starenja.

Pročitajte naš intervju sa bivšim šefom radne grupe, GiacomomVignom.

Prve procene pokazuju da italijanska zemlja ima najmanje 15 od 34 elementa koje je Evropa označila kao „strateške“. To uključuje litijum, kobalt, nikl, bakar i cink, kao i berilijum i volfram.

„Ali potencijal je još veći“, istakao je ministar Urso.

Više je strateški nego što mislite. Evropa je shvatila potrebu da postavi izazovne ciljeve na frontu zelene tranzicije, nastavio je ministar, napominjući da su CRM strateški za evropsku industriju, kao i za „našu slobodu i suverenitet“.

Kina dominira većinom lanaca snabdevanja čiste tehnologije, posebno kada je u pitanju rafinacija. Međutim, zapadne zemlje (uključujući SAD, Japan i EU) rade na suprostavljanjudominaciji Pekinga.

To uključuje ponovno otvaranje lokalnih rudarskih operacija. Većina Italijana je zatvorena u poslednjih trideset godina, pošto je Rim angažovao proizvodnju, a treće zemlje (kao što je Kina) su smanjile zastoj.

Po rečima samog ministra: „Upravo smo shvatili koliko je opasno oslanjati se na ruske fosilne izvore. Ne možemo učiniti isto sa Kinom u pogledu retkih zemalja i dragocenih minerala. Posebno imajući u vidu „ekspanzionističku politiku“ Pekinga, koja podrazumeva „akviziciju CRM depozita, uglavnom u Africi, a zatim koncentrisanje obrade kod kuće“.

Kroz Zakon o kritičnim sirovinama, objasnio je ministar, EU namerava da:

poveća domaću CRM proizvodnju na 10% očekivane potrošnje u 2030. godini,

obradi do 10% ovih CRM-ova unutar EU,

povećati reciklažu kako bi se pokrilo do 15% potrošnje,

smanji izloženost jednoj trećoj zemlji za svaki strateški materijal na maksimalno 65% tržišnog udela (za referencu, kineski uticaj na solarnu energiju u Evropi premašuje 80%).

Ursov recept: osim korišćenja i preusmeravanja postojećihfondova, rekao je ministar, evropske zemlje udružuju svoje resurse „za sticanje depozita van EU, sa ciljem da diversifikujuzalihe“ preko takozvanog Evropskog fonda suverenog bogatstva.

Kako to prodajete građanima?

Čuvena italijanska birokratska birokratija i NIMBI tendencije sigurno će stati na put ovom oživljavanju rudarstva. Prema ministru Ursu, ovo zahteva „operaciju poštenja”: to jest, podsećanje da smo „pustili CRM da dolaze iz zemalja u kojima su do sada kontrole životne sredine i kvaliteta rada bile minimalne. Delegirali smo problem na drugo mesto zbog ekonomske pogodnosti i da odbranimo naš životni standard.”

Evropska rudarska renesansa, naglasio je ministar, neće ići na račun njenih ambicioznih standarda zaštite životne sredine i socijalne zaštite.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska strateška transformacija u upravljanju kritičnim sirovinama

Nedavni privremeni sporazum Saveta i Evropskog parlamenta o povećanju snabdevanja kritičnim sirovinama predloženim Zakonom o kritičnim sirovinama najavljuje ključni napredak u evropskoj strategiji sirovina. Čekajući formalno usvajanje, ovaj sporazum je svedočanstvo posvećenosti Evropske unije da transformiše svoju zavisnost od...

Vulcan pušta u rad fabriku za ekstrakciju litijuma u ​​Nemačkoj

Nastojanja Vulcan Energi Resources-a za „budućnost” evropskog lanca snabdevanja litijumom i industrije električnih vozila (EV) dostigla je prekretnicu otvaranjem fabrike za optimizaciju ekstrakcije litijuma vrednog 60 miliona AU u Landauu u Nemačkoj. Kompanija kaže da početak rada u fabrici označava...

Energetska tranzicija sa novim EITI standardom

Promene u globalnom energetskom pejzažu predstavljaju i prilike i izazove za zemlje koje se oslanjaju na ekstraktivni sektor. Za zemlje koje proizvode naftu, gas i ugalj, postoji neizvesnost u pogledu dugoročne održivosti projekata i potencijalnog pada državnih prihoda. Za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!