Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoPortugalija ispituje dubokomorsko rudarenje

Portugalija ispituje dubokomorsko rudarenje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Faculdade de Ciencias da Univrsidade do Porto (FUCP) vodi projekat koji ima za cilj da proceni potencijalne uticaje dubokomorskog rudarenja, sa fokusom na Azore, region „bogat resursima sa potencijalom za energetsku tranziciju“.

FUCP je objavio da istraživači razvijaju numeričke i ekološke modele, kao i da sprovode ekotoksikološke testove kako bi predvideli „kako će sedimenti u dubokom moru biti transportovani“, kao i da bi procenili njihov uticaj na morske organizme.

„Najneposrednija i očekivana“ posledica dubokomorskog rudarenja je prisustvo pljuskova sedimenta, koji se oslobađaju tokom procesa rudarenja i potencijalno se mogu raspršiti na velike udaljenosti, „povećavajući zamućenost vodenog stuba i potencijalno utičući na organizme nekoliko kilometara od početnog izvora kontaminacije”.

Supported by

Istraživači će sprovoditi testove za utvrđivanje ovih uticaja, koristeći hiperbaričnu komoru, koja će im omogućiti da simuliraju uslove dubokog mora, kao što su pritisak i temperatura.

Migel Santos, profesor sa Departamento de Biologia da FUCP, izjavio je da postoji „veliki strah u vezi sa uticajima koje rudarstvo može da ima na ekosisteme“, dodajući da „postoji mnogo međunarodnih pritisaka da se izvrši istraživanje“.

„Naš cilj je da razumemo, na primer, uticaje na uništavanja staništa i efekata oblaka sedimenta, kako bismo pomogli vlastima da razviju odgovarajuće mere za upravljanje rizikom i procenu“, izjavio je Migel Santos, koji je takođe istraživač u Centru Interdisciplinarni de Investigacao Marinha e Ambiental (CIIMAR) Univerziteta u Portu.

Referenca projekta su Azori, region „veoma tražen zbog svojih resursa“, koji ima „veliki biodiverzitet i jedinstvene ekosisteme sa potencijalnim biomolekulima od biotehnološkog interesa“.

Iz FUCP-a kažu da je moratorijum uveden kako bi se izbegao ishitreni početak dubokomorskog rudarenja dok se ne završi analiza ekoloških, društvenih i ekonomskih rizika.

Ovaj projekat će trajati do kraja 2024. godine.

Izvor : The Portugal News

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!