Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoInoBat pokrenuo proizvodnju baterija u Slovačkoj

InoBat pokrenuo proizvodnju baterija u Slovačkoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

InoBat, slovačka firma specijalizovana za inovativni razvoj i proizvodnju baterija za električna vozila, objavila je svoje značajno dostignuće. Kompanija je uspešno proizvela prvu seriju baterija sa oznakom „proizvedeno u Slovačkoj“ i uz obezbeđivanje svih neophodnih sertifikata započeta je proizvodnja ćelija visokih performansi.

Pokretanje proizvodnje u Voderadi označava Slovačku kao petu evropsku zemlju, posle Švedske, Norveške, Nemačke i Francuske, koja je sposobna da proizvodi sertifikovane baterijske ćelije koristeći evropsku ekspertizu. Voderadi predstavlja ključnu tranziciju od puke montažne fabrike do centra za inovacije. Izvršni direktor InoBat-a, Marian Boček je izjavio: „Mi ne proizvodimo samo baterije, već ih dizajniramo i krojimo tako da zadovolje potrebe svakog kupca. Ovaj proces zahteva izuzetno znanje i specijalizirane veštine, i ponosan sam što smo ga razvili u Slovačkoj .”

Patrick Križansky, direktor Slovačke asocijacije za elektromobilnost, smatra ovaj razvoj ključnim za pomak automobilske industrije ka elektromobilnosti. „Slovački automobilski sektor je globalni igrač, a njegov prelazak na elektromobilnost je od suštinskog značaja ne samo za ekološku održivost već i za održavanje konkurentnosti naše industrije“, kaže Križanski. On ističe pojavu InoBata kao dokaz da Slovačka može da podstakne globalno konkurentne inovacije uz povoljne uslove i podsticaje za istraživanje i razvoj.

Supported by

Poslednjih meseci, InoBat je izvršio prekvalifikaciju desetina operatera i tehničara za održavanje zbog naprednih tehnologija koje su uključene. Trenutno, kompanija ima međunarodni tim stručnjaka iz 18 zemalja. Koristeći lokalne talente i direktno iskustvo u tehnologiji baterija, InoBat je u Slovačkoj uveo prvi kurs prekvalifikacije za operatere za proizvodnju baterijskih ćelija.

Izvršni direktor Marijan Boček ističe značaj pripreme kadrova, navodeći: „Cilj nam je da obrazujemo vrhunske stručnjake i profesionalce koji su sposobni da našim kupcima prezentuju revolucionarne proizvode. InoBat-ov proces prekvalifikacije obuhvata teorijsku, tehničku obuku i obuku na radnom mestu, razvijenu u kompaniji i prilagođenu zahtevima kompanije.

Andrej Hutta, predsednik Odbora poslodavaca za stručno obrazovanje i obuku, hvali InoBat-ove obrazovne inicijative, naglašavajući potrebu za prilagodljivošću tehničkog obrazovanja u svetlu tehnoloških procesa koji se razvijaju. On vidi elektromobilnost kao sektor sa značajnim potencijalom za zapošljavanje i ceni pojavu specijalizovanih profesija u Slovačkoj.

InoBat planira da replicira svoje procese obrazovanja i prekvalifikacije u planiranoj gigafabrici u Šuranima, zajedničkom poduhvatu sa kineskom kompanijom Gotion High-Tech. Saradnja ima za cilj da uspostavi najnapredniju evropsku fabriku baterija u Šuranima sa nultim ugljičnim otiskom, nudeći mogućnosti zapošljavanja za preko 1500 pojedinaca, od kojih će mnogima biti potrebna prekvalifikacija ili stručno obrazovanje.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...
error: Content is protected !!