Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoGrangex kupuje severnonorvešku rudarsku kompaniju Sidvaranger

Grangex kupuje severnonorvešku rudarsku kompaniju Sidvaranger

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Povlačenje ruske rude sa evropskog tržišta podstiče povećanu potražnju za kompanijama poput Sidvarangera, smatra Krister Lindkvist, lider Grangex-a. Njegova kompanija je sada preuzela norveške rudnike koji se nalaze samo nekoliko stotina metara od Rusije.

Lindkvist je istakao svetski kvalitet proizvoda i izrazio uverenje u uspeh kupovine rudnika gvožđe Sidvaranger.

Švedska kompanija je kupila severnonorvešku rudarsku kompaniju za 1,5 miliona dolara. Sidvaranger je već imao dug od 25 miliona dolara američkoj investicionoj kompaniji Orion Mine Finance.

Supported by

Lindkvist veruje da rudnici na krajnjem severu idu ka ponovnom otvaranju i ističe blisku saradnju Grangex-a sa britanskom kompanijom Anglo American. Međutim, on priznaje da je još dug put do ponovnog otvaranja, verovatno ne pre 2027.

Jame Sidvaranger nalaze se na manje od dva kilometra od ruske granice, što bi moglo da odvrati potencijalne investitore. Međutim, ruska agresija na Ukrajinu i naknadno izbacivanje ruskih sirovina sa evropskog tržišta sada koriste rudarskim kompanijama poput Grangex-a.

Lindkvist ističe potrebu za zamenom ruske rude u Evropi zbog tržišnih deficita i značaja povećanja samodovoljnosti. Rudnik Sidvaranger bio je kamen temeljac industrije kada je otvoren 1908. godine i ostao je tako do bankrota 1997. godine. Ponovo ga je otvorio australijski Northern Iron 2009. godine, ali je zatvoren 2015. godine.

Lokalne vlasti se nadaju održivom rudarstvu koje će decenijama koristiti lokalnom razvoju. Gradonačelnik Magnus Meland pozdravlja Grangex i Anglo American u opštini Sor-Varanger i predviđa otvaranje novih radnih mesta i ulaganja u lokalnu zajednicu.

Očekuje se da će ponovno pokretanje rudarstva u Sidvarangeru otvoriti do 450 radnih mesta, ali zapošljavanje može biti izazovno zbog niske nezaposlenosti u opštini.

Iako se ponovno otvaranje smatra pozitivnim za lokalni razvoj, Beko upozorava na nerealna očekivanja i naglašava potrebu za postepenim razvojem tokom vremena.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!