Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoEU otkriva Zakon o kritičnim sirovinama – Da li će zakon uticati...

EU otkriva Zakon o kritičnim sirovinama – Da li će zakon uticati na rudarstvo litijuma u ​​Srbiji?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Evropska komisija je juče predstavila novu regulativu, koja postavlja ciljeve za proizvodnju, rafinaciju i reciklažu ključnih sirovina potrebnih za zelenu i digitalnu tranziciju.

Uredba o kritičnim sirovinama označava još jedan korak u nameri EU da obnovi svoju agendu za reindustrijalizaciju i konkurentnost, nakon godine koju su obeležili visoki troškovi energije, prekidi u lancu snabdevanja i implementacija velikog Zakona o smanjenju inflacije (IRA) od strane Sjedinjenih Država investicionog plana.

Supported by

Komesari Valdis Dombrovskis i Thierry Breton, koji zajedno vode dosije, imaju na umu jedan ključni cilj: smanjenje oslanjanja Evrope na uvoz, često od kvazimonopolističkih dobavljača iz trećih zemalja, rekli su na konferenciji za novinare u Briselu. Obezbeđivanje lanaca snabdevanja kritičnim i strateškim sirovinama je takođe ključni element svake efektivne zelene tranzicije.

Očekuje se da će potražnja za retkim zemnim metalima za vetroturbine porasti 4,5 puta do 2030. godine. Litijum, ključni element baterija u električnim vozilima i uređajima, povećaće potražnju 11 puta do 2030. i 57 puta do 2050. godine, prema procenama Komisije ipak samo mali deo dolazi iz rudnika EU.

Najveća procenjena nalazišta litijuma u ​​Evropi su, respektivno, u Nemačkoj, Češkoj i Srbiji, dok ostale zemlje znatno zaostaju. Međutim, ležišta u Nemačkoj, u dolini Rajne na jugozapadu zemlje, nalaze se na velikim dubinama i zahtevaju nove tehnologije vađenja koje, između ostalog, mogu izazvati zemljotrese, a čija ekološka i ekonomska održivost još uvek nije dovoljno istražena.

Srbija je 2021. godine započela pregovore o poglavlju 15, koje se tiče energetike, a koje, kako piše Ministarstvo za evropske integracije, podrazumeva „primenu relevantnih pravnih tekovina Evropske unije u oblasti energetike, zaštite životne sredine, korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštita konkurencije” u Republici Srbiji.

Ostaje da se vidi da li će ova nova evropska uredba ponovo pokrenuti pitanje litijumskog projekta Jadar.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropske ambicije čiste energije u svetu koji se menja

U eri sve manje globalizacije, hitnost obezbeđivanja stabilnih lanaca snabdevanja za strateške i kritične sirovine se povećala. Ovi materijali se sada pojavljuju kao okosnica naših modernih društava, slično ulozi koju su nekada igrali nafta i gas. Svet stoji na ivici...

Proizvođači automobila nastoje da proizvode EV vozila sa manje retkih zemalja

Veliki proizvođači automobila traže nove načine da naprave motore za električna vozila (EV) koji manje zavise od minerala retkih zemalja. Kina kontroliše većinu rudarstva i obrade grupe od 17 metala poznatih kao retke zemlje. Ovi minerali se koriste za proizvodnju...

Vetroturbinama na moru su potrebni retki zemni metali

Siemens Gamesa, jedan od najvećih proizvođača vetroturbina na svetu, potpisao je ugovor o kupovini stotina tona retkih zemalja od Arafura Rare Earths, kako bi napravio džinovske magnete za svoje pomorske turbine. Kako je izvršni direktor Jochen Eickholt rekao, Siemens...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!